Neste bouwt mogelijk nog een raffinaderij in Rotterdam

05-11-2020 | Laatste update op 14-01 | |
Neste opende in 2011 al een bioraffinaderij in Rotterdam, die is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. Foto: ANP/Peter Hilz
Neste opende in 2011 al een bioraffinaderij in Rotterdam, die is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. Foto: ANP/Peter Hilz

Rotterdam maakt kans op nog een nieuwe grote biodieselraffinaderij die duurzame brandstoffen gaat produceren.

Met de bouw is een investering van € 1,5 miljard gemoeid, meldt het Financieele Dagblad. Het grootste biodieselbedrijf ter wereld, Neste uit Finland, bouwt op dit moment al een grote biobrandstoffenraffinaderij in Singapore en overweegt in Europa een tweede grote fabriek aan te leggen. “Als we inderdaad die raffinaderij gaan bouwen, dan is dat in Europa. Het wordt dan ofwel Porvoo in Finland ofwel Rotterdam”, aldus Peter Vanacker, bestuursvoorzitter van Neste in een gesprek met het FD. De volgende stap is volgens de 54-jarige Belg het maken van een keuze tussen de twee steden. “We hopen hierover in de eerste helft van 2021 meer nieuws te melden.”

Al twee bedrijven in Rotterdam

Neste opende in 2011 al een bioraffinaderij in Rotterdam, die is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De fabriek produceert hernieuwbare diesel uit onder andere dierlijke en plantaardige vetten. Eerder deze week maakte Neste bekend de daaraan naastgelegen raffinaderij van Bunge over te nemen voor € 258 miljoen. De raffinaderij levert vetten en oliën aan de voedselindustrie. Vanaf 2024 zal de locatie in gebruik van Neste zijn. Het bedrijf zal de locatie gebruiken voor de voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen. Er zijn al pijplijnverbindingen tussen de locaties van de twee bedrijven.

Werkwijze Neste onder vuur

Tegelijkertijd ligt de werkwijze van Neste flink onder vuur. Palmoliebedrijven die leveren aan het Finse energiebedrijf zijn verantwoordelijk voor de kap van zeker 10.000 hectare bos in de afgelopen anderhalf jaar. Ook zijn ze betrokken bij branden, landconflicten, omkoping en schending van arbeidsrecht, stelt Milieudefensie op basis van onderzoek door het bureau Profundo. In 2019 bedroeg de omzet van Neste € 15,8 miljard, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten.

Milieudefensie wil dat Nederland een verbod instelt op het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen, omdat het zeer schadelijk voor het milieu zou zijn. In het bijzonder omdat er enorme hoeveelheden landbouwgrond voor nodig zijn, waarvoor tropische regenwouden worden gekapt.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.