Skip to content

Nieuw-Zeeland en Australië vrezen vloedgolf aan goedkope frites uit Europa

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

De aardappelsectoren in Nieuw-Zeeland en Australië willen geen frites uit Europa. De branchorgansaties in beide landen dringen er bij hun regeringen op aan de import uit de EU tijdelijk te verbieden.

Ze vrezen een stroom van goedkope frites uit Europa zodra de lockdown-regels worden versoepeld. In beide landen was de horeca gesloten en waren evenementen verboden. De horeca gaat in Nieuw-Zeeland beperkt weer open. Maar voor een kwart van de horecagelegenheden in dat land dreigt een faillissement door de coronacrisis. Daardoor is er blijvend minder afzet voor aardappelproducten, terwijl er volop geïmporteerd kan worden. Volgens Potatoes NZ bedienen de aardappeltelers in Nieuw-Zeeland normaal zo’n 85% van de binnenlandse markt.

Extreem lage aardappelprijzen in EU

De organisatie constateert dat de aardappelprijzen in de EU extreem laag zijn. Daardoor kunnen de verwerkers in Europa spotgoedkoop frites produceren. De EU heeft een overschot van zo’n 2,6 miljoen ton diepgevroren frites, stelt Potatoes NZ. De organisatie vreest dat zonder importbeperkingen Nieuw-Zeeland overspoeld gaat worden met goedkope diepgevroren frites uit Europa. Dat treft de aardappelsector extra hard, want ook in Nieuw-Zeeland hebben de verwerkers grote voorraden aardappelen liggen en de vrieshuizen zitten stampvol met aardappelproducten.

Grenzen Australië onmiddelijk dicht

De Australische aardappelsector heeft een vergelijkbaar verzoek gedaan. Brancheorganisatie Ausveg wil dat de overheid in Australië de grenzen onmiddellijk sluit voor Europese frites. Een procedure via de Anti-Dumping Commission kost te veel tijd. Ausveg vreest dat voor een beslissing valt, Australië al overspoeld is door goedkope Europese frites.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin