Nieuwe suikerfabriek in Egypte drukt EU-export

14-04 | |
Suikerproductie in een Europese fabriek. Door de bouw van de Egyptische suikerfabriek van Canal Sugar gaat straks minder suiker vanuit de EU naar Egypte. - Foto: ANP
Suikerproductie in een Europese fabriek. Door de bouw van de Egyptische suikerfabriek van Canal Sugar gaat straks minder suiker vanuit de EU naar Egypte. - Foto: ANP

De bouw van een grote suikerfabriek in Egypte door Canal Sugar heeft gevolgen voor de suikerexport vanuit de EU.

Suikerproducent Canal Sugar bouwt een grote suikerfabriek in Egypte. Dat past in het streven van Egypte om meer zelfvoorzienend te worden voor suiker. Daardoor kan de EU veel minder suiker exporteren naar Egypte.

Suikerleveranties in juni van start

De fabriek wordt gebouwd in het zuidelijke deel van de Nijldelta. De suikerleveranties moeten in juni van start gaan, meldt het Franse marktbureau Agritel. De fabriek gaat dit jaar ongeveer 170.000 ton suiker produceren. In 2022 wordt de productie opgevoerd naar bijna 1 miljoen ton. Volgens Agritel produceert Egypte momenteel 2,5 miljoen ton suiker per jaar. Het land verbruikt 3,3 miljoen ton.

Importregulering

Egypte voerde vorig jaar een importregulering in, omdat het de eigen suikerindustrie wil stimuleren. De Europese Commissie vindt de importregulering in strijd met de regels van wereldhandelsorganisatie WTO en de Associatieovereenkomst tussen de EU en Egypte. Egypte is het daar niet mee eens.

Egypte was altijd een grote importeur van Europese suiker. In seizoen 2017/2018 exporteerde de EU nog 515.647 ton suiker naar Egypte. Dat was een aandeel van 15% in de totale suikerexport vanuit de EU. De export naar Egypte was in 2019/2020 al gezakt naar 61.338 ton. In het huidige seizoen is de suikerexport naar Egypte verder gedaald.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.