Skip to content

Nieuwe technologie zet voedingsreststromen om tot eiwit

Een nieuwe studie toont aan dat het mogelijk is om voedingsreststromen om te zetten in eiwitten.

Nieuws
Food
voedingsreststromen omzetten in eiwitten premium

Het potentieel van afval tot eiwit is veelbelovend, maar er is een aantal uitdagingen. Foto: Canva

Een nieuwe studie toont aan dat het mogelijk is om voedingsreststromen om te zetten in eiwitten.

Volgens de onderzoekers van King’s College London kunnen deze technieken bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid. De onderzoekers namen verschillende technieken onder de loep, waaronder fermentatie en de inzet van insecten. Deze twee technieken blijken het effectiefst in het omzetten van voedingsreststromen tot eiwitten.

Alleen nog focus op agrarische reststromen

Uit het onderzoek blijkt dat fermentatie van landbouwreststromen, zoals planten, bladeren en stammen, drie keer meer eiwitten kan opbrengen in vergelijking met dierlijke eiwitten. Omdat de omvang van agrarische reststromen enorm is, zegt hoofdonderzoeker Ellen Piercy, zou de inzet van een van deze technieken kunnen bijdragen aan het bestrijden van wereldhonger.

Door alleen mycoproteïne-technologieën toe te passen op restanten van landbouwgewassen, zouden jaarlijks 562 megaton eiwit kunnen worden geproduceerd. In de studie wordt met name gefocust op agrarische reststromen, maar de onderzoekers zien ook mogelijkheden voor restproducten bij voedingsfabrikanten.

Piercy: “Het verminderen van voedselverspilling door het creëren van een economie daaromheen, is cruciaal voor het tegengaan van klimaatveranderingen. We gooien ieder jaar miljarden tonnen aan bruikbaar organisch afval weg. Door het gebruik van omzettingstechnieken kunnen we voedselafval omzetten in een waardevolle eiwitbron.”

Perceptie van consument moet veranderen

Het potentieel van afval tot eiwit is veelbelovend, maar er is een aantal uitdagingen. De onderzoekers zien dat de perceptie van de consument ten opzichte van reststromen moet veranderen. Met name als het gaat om de inzet van insecten, zoals de zwarte soldaatvlieg, zijn consumenten huiverig. Ook verschillen de hygiëne- en voedselveiligheidsstandaarden erg per land en dat kan het opschalen van de productie bemoeilijken. Daarnaast is in dit onderzoek alleen gekeken naar homogene reststromen, die rijk zijn aan voedingstoffen en met weinig tot geen risico op ziekteverwekkers en gevaarlijke stoffen.

Samenwerking met Quorn

Voor verder onderzoek is de universiteit een samenwerking met Quorn, producent van vleesvervanger op basis van mycoproteïnen, aangegaan. Tim Finnigan, chief scientific adviser bij Quorn: “Quorn en King’s College London doen zeer interessant gezamenlijk onderzoek naar de ontwikkeling van toekomstige mycoproteïnen om de koolhydraten in akkerbouwreststromen (lignocellulose) om te zetten in eiwitten. Met de juiste focus, samenwerking en investering is het volgens mij binnen vijf jaar mogelijk om een reëel product te hebben.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin