Doorgaan naar artikel

Onderzoekers: dierenwelzijn als zelfstandige waarde

Dier
Nieuws
Wageningse onderzoekers stellen dat kennis over dierenwelzijn, gemeten aan het dier zelf, essentieel is bij het ontwerp van een duurzame veehouderij. - Foto: Mark Pasveer

Wageningse onderzoekers stellen dat kennis over dierenwelzijn, gemeten aan het dier zelf, essentieel is bij het ontwerp van een duurzame veehouderij. - Foto: Mark Pasveer

Dierenwelzijn moet als zelfstandige waarde worden beschouwd in een ontwerp voor een duurzame veehouderij.

Dit bepleiten onderzoekers van de afdeling dierenwelzijn en diergezondheid van Wageningen University & Research. Ze reageren met deze stellingname onder meer op zienswijzen die zowel de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) als de Dierenbescherming in mei 2020 publiceerden over dierenwelzijn in de veehouderij van de toekomst. Beide pleiten ervoor om de dieren als uitgangspunt van duurzame veehouderij te nemen.

De Wageningse onderzoekers onderschrijven dit in grote lijnen. Ze stellen dat onafhankelijke en transparante kennis over dierenwelzijn, gemeten aan het dier zelf, daarbij essentieel is.

Kwaliteit van leven zoals dier het ervaart

Dierenwelzijn is volgens de onderzoekers de kwaliteit van leven zoals het dier het zelf ervaart, op basis van kennis en diergericht meten. Kringlooplandbouw kan helpen het dierenwelzijn te verbeteren, maar ook daarbij kunnen (nieuwe) welzijnsproblemen optreden, zo signaleert ook RDA. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer hoogproductieve dieren de veerkracht missen om te kunnen omgaan met een nieuw veehouderijsysteem.

Om die reden is het nodig om op basis van metingen en waarnemingen aan de dieren zelf achteraf vast te stellen of een ontwerp daadwerkelijk leidt tot de beoogde verbeteringen.

In hele veehouderijsysteem kijken naar dierenwelzijn

Bij het ontwerpen van nieuwe, volledig duurzame veehouderijsystemen is het daarom belangrijk om kennis over dierenwelzijn van begin tot eind te betrekken, stellen de onderzoekers. Dierenwelzijn is bijvoorbeeld geen onderdeel van het sociale aspect van duurzaamheid, stellen ze.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin