Skip to content

Planeetaardige Schijf van Vijf schuurt

WWF vindt dat de manier waarop wij in Nederland eten niet duurzaam is.

Updated on:
Commentaar
Innovatie
Planeetaardige Schijf van Vijf

Foto: Canva

Wereld Natuur Fonds (WWF) Nederland brengt het als een doorbraak.

‘Het is gelukt om een voedingspatroon te berekenen dat goed is voor natuur, klimaat en milieu én dat aan alle gezondheidsaanbevelingen voldoet’, jubelt de natuurorganisatie. Haar adviseur duurzame voedselconsumptie Corné van Dooren wijst de autoriteit Het Voedingscentrum terecht. Je moet maar durven!

WWF heeft andere agenda dan het Voedingscentrum

WWF vindt dat de manier waarop wij in Nederland eten niet duurzaam is. De officiële voedingsadviezen in de Schijf van Vijf houden onvoldoende rekening met natuur. De laatste update stamt uit 2015. In het kort komt het erop neer dat we (nog) minder vlees moeten eten, de kaasconsumptie moeten halveren, meer noten en vleesvervangers, 1 tot 1,5 portie vis per week en 1 tot 3 eieren consumeren. Volgens Van Dooren gaat met deze Planeetaardige Schijf van Vijf de milieu-impact van het Nederlandse menu met 50 tot 80% omlaag.

De stellingname schuurt. WWF heeft een andere agenda dan het Voedingscentrum. Je kunt het een politiek statement noemen. Niet voor niks roept de organisatie de overheid ook op te acteren.

Het WWF heeft vast veel verstand van natuur

Het Voedingscentrum focust op de gezondheid, en moedigt ook aan te bewegen. Én let op duurzaamheid. Ook hier het advies vleesconsumptie te matigen, veel groente en fruit te eten, zuivel te matigen. Je hoeft hier niet elk jaar een update van te geven.

Schoenmaker, blijf bij je leest. Het WWF heeft vast veel verstand van natuur. Net als de landbouwlobby verstand heeft van productie, de industrie van verwerking en marketeers van reclame. Laat voedseladviezen aan deskundigen op terrein van voeding en gezondheid over.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin