Doorgaan naar artikel

Prioriteiten stellen bij NVWA

Foto: ANP/Fotopersbureau Dijkstra

Foto: ANP/Fotopersbureau Dijkstra

Het klinkt wat verongelijkt. Ja, het rommelt nog steeds bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar er gaat ook heel veel goed.

Minister Carola Schouten benadrukt in de eerste alinea’s van haar brief aan de Kamer dat er ook al veel is verbeterd. In de inventarisatie door bureau Deloitte ligt de aandacht op zaken die nog niet goed gaan.

Toegegeven, het dossier NVWA voelt als een steenpuist. Pijnlijk, diepgelegen en terugkerend. Voor de verantwoordelijke bewindspersonen is weinig eer te behalen. De NVWA moet op 24 toezichtsdomeinen 152 taken uitvoeren. Daarvan is voor 100 taken te weinig of niet-toereikende capaciteit om ze goed uit te voeren, zeggen de onderzoekers.

Eén oplossing voor alle problemen bij de logge dienst bestaat niet

Terug naar vroeger, met aparte inspectie- en keuringsdiensten is geen optie, ook al zou hier een deel van de oplossingen in kunnen liggen. Volgens Schouten gaat de route naar succes met kleine stapjes. Eén oplossing voor alle problemen bij de logge dienst bestaat niet. Ook is alleen geld niet zaligmakend.

Serieuze waarschuwingen

Misschien heeft de minister gelijk. De aandacht moet dan wel naar de ernstigste pijnpunten uitgaan. Deloitte waarschuwt dat door gebrekkige controle voedselveiligheid, exportpositie en derogatie voor de Nitraatrichtlijn in gevaar kunnen komen. Dat zijn serieuze waarschuwingen. Je zou iedereen binnen de dienst, van hoog tot laag, tot een extra stapje in deze dossiers willen aansporen.

En voor alle belanghebbenden rest een beetje geduld. En natuurlijk het besef van eigen verantwoordelijkheid. Schouten heeft daar natuurlijk ook een punt.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin