Doorgaan naar artikel

Rabobank: 7% minder varkensvlees in EU

In Europa is begin 2023 7% minder varkensvlees beschikbaar dan vorig jaar, schrijft Rabobank. De varkensproductie is 10% kleiner.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
De export van varkensvlees naar landen buiten de EU is ook afgenomen. - Foto: Bert Jansen

De export van varkensvlees naar landen buiten de EU is ook afgenomen. - Foto: Bert Jansen

In Europa is begin 2023 7% minder varkensvlees beschikbaar dan vorig jaar, schrijft Rabobank in een kwartaalupdate. De varkensproductie is begin dit jaar 10% kleiner.

Dat de beschikbaarheid van vlees minder sterk afneemt dan het aanbod aan varkens, komt doordat de export naar niet EU-landen eveneens onder druk staat. Het volume uitgevoerd varkensvlees is in de eerste vier maanden dit jaar 18% kleiner dan in 2022.

Het varkensaanbod is sterk gedaald in Europa. Dit zorgt voor hoge opbrengstprijzen van slachtvarkens. De verwachting is tevens dat een krap aanbod en hoge opbrengstprijzen de varkensmarkt blijven bepalen in het derde kwartaal van dit jaar, schrijven de analisten van Rabobank in de update.

Grootste daling varkensproductie in Denemarken

In de eerste vier maanden van dit jaar daalde de varkensproductie in de Europese Unie (EU) plus het Verenigd Koninkrijk (VK) met 10% op jaarbasis. Het sterkst was de productiedaling in Denemarken, minus 21%. Daarna komt het VK met minus 17% op jaarbasis en dan Nederland met 12% minder productie. Ook in andere toonaangevende varkensvlees producerende landen krimpt de productie in 2023.

Door het krappe aanbod zijn vleesvarkens gevraagd. Nederland exporteerde in de eerste helft van dit jaar 4% meer slachtvarkens dan vorig jaar. Duitse slachterijen kopen de eerste zes maanden dit jaar 381.000 slachtvarkens, 42% meer dan vorig jaar. De Nederlandse export van slachtvarkens naar België en Spanje loopt wel terug.

De opbrengstprijs van de varkens steeg halverwege dit jaar naar een recordhoogte. De gemiddelde karkasprijs is 29% hoger dan afgelopen jaar (rond € 250 per 100 kilo karkasgewicht).

Varkensaanbod trekt niet snel aan

Rabobank verwacht een aanhoudend hoge prijs, omdat het varkensaanbod niet snel aantrekt. In Duitsland blijft de varkensstapel krimpen, deze is 3% kleiner dan afgelopen november. In Denemarken sloot marktleider Danish Crown een slachterij. De Denen verwachten dus ook een structureel lager aanbod. Marktleider Spanje kampt met een hardnekkige variant van het PRRS-virus. Dat staat dit jaar een herstel van het Spaanse varkensaanbod sowieso in de weg.

Wereldhandel varkensvlees verzwakt tweede helft van het jaar

Wereldwijd bekeken heeft de markt voor varkensvlees een sterk half jaar achter de rug. De rest van het jaar ziet Rabobank het minder rooskleurig. Na een sterke eerste helft verwacht Rabobank dat de wereldhandel in varkensvlees de tweede helft van dit jaar afzwakt, meldt Rabobank in de kwartaalupdate. Als reden hiervoor geeft een analist trage economische groei, achterblijvende consumptie en terugkerende ziekte-uitbraken. De mindere economische groei heeft gevolgen voor consumenten, maar toch verwacht de analist dat varkensvlees een relatief stabiel aanbod in de voedselinkopen houdt.

In Europa ontstaat druk op de consumptie door aanhoudend hoge prijzen, maar daar staat dan ook het aanhoudend kleine aanbod tegenover. In de VS lag de vraag iets onder de verwachting voor het begin van de zomer onder invloed van het slechte weer. Varkensbedrijven hebben de afgelopen twee jaar goed gedraaid waardoor de tegenvallende prijzen nog niet direct invloed hebben. Toch wordt er sterk rekening mee gehouden dat het lage prijsniveau de komende maanden een krimp van de varkensstapel zal versnellen.

Consumptie China blijft achter

In China blijft de consumptie achter als gevolg van de tegenvallende economie en hittegolven. De prijzen liggen omgerekend op € 1,88 per kilo levend gewicht, een prijsniveau dat sinds 2019 eigenlijk niet meer voor kwam. Door het lage prijsniveau leggen varkenshouders tussen de 200 en 300 CNY (€ 25-38) per varken toe. Opvlammende uitbraken van Afrikaanse varkenspest verstoren de markt in diverse provincies. De Chinese marktsituatie zorgt ervoor dat de wereldhandel onder druk komt te staan. Er liggen nog grote voorraden varkensvlees in de vrieshuizen, wat de noodzaak tot import verminderd.

USDA verwacht wel groei wereldwijde productie

Ondanks krimp in Europa en de VS verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA een groei van de wereldwijde productie naar 114,8 miljoen ton. Dit als gevolg van productiegroei in Canada en Brazilië. Ook zal de productie in China blijven stijgen als gevolg van extra uitstoot door bedrijven om hun financiële positie in stand te houden. Brazilië profiteert volop van het niet onder controle krijgen van Afrikaanse varkenspest in verschillende Aziatische landen, de varkensvleesproductie groeit dit jaar met 8%. Ook profiteert het Zuid-Amerikaanse land van het teruglopende Europese aanbod.

Medeauteur: Anne-Marie van der Linde

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin