Doorgaan naar artikel

RIVM: gezonde voeding houdt geheugen beter op peil

Gezonde voedingsproducten. - Foto: ANP premium

Gezonde voedingsproducten. - Foto: ANP

Van de mensen die al langere tijd gezond hebben gegeten, zijn cognitieve vaardigheden zoals concentreren en de werking van het geheugen beter. Deze gaan ook minder snel achteruit.

Dat meldt het onderzoeksinstituut RIVM op basis van onderzoek waaraan een kleine 5.000 mensen vanaf 45 jaar sinds 1995 meededen.

Volgens het gezondheidsinstituut kan het twee jaar schelen: op 65-jarige leeftijd heb je dan de geestelijke conditie van een gemiddelde 63-jarige. De onderzoekers stelden ook vast dat de cognitieve achteruitgang tussen de 55 en 75 jaar 7% minder is bij gezonde voeding dan bij een minder afgewogen menu.

“Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruit gaan. Door deze achteruitgang te vertragen, kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden”, denkt het RIVM.

Geruime tijd gezond eten

Welke voedingsrichtlijn mensen volgen maakt niet zoveel uit, stelt de organisatie. Als er maar voldoende groenten, fruit en volkorenproducten worden gegeten en weinig vlees, verzadigde ofwel vaste vetten en toegevoegde suikers en zout.

Mensen moeten echt al wel geruime tijd gezond hebben gegeten, willen de effecten echt goed merkbaar zijn. De onderzoeksdeelnemers konden 130 punten halen met hun voeding, maar de gezonde eters haalden er gemiddeld tachtig. De ongezonde eters haalden er toch ook nog vijftig. Bij beide groepen is dus nog verbetering mogelijk, aldus het RIVM.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin