Skip to content

SHEALTHY: voeding gezonder met behulp van technologie

Project SHEALTHY onderzoekt de mogelijkheden om voedsel gezonder te maken via techniek en loopt bijna op zijn einde.

Updated on:
Achtergrond
Food
SHEALTHY premium

Uit project SHEALTHY blijkt dat de voedingswaarden van groenten en fruit en bij smoothies hoger zijn met de inzet van milde verwerkingstechnieken. - Foto: Canva/bhofack2

Is het mogelijk om milde verwerkingstechnieken in te zetten om voeding gezonder te maken? En staat de consument hiervoor open? Onderzoeksproject SHEALTHY zoekt naar de mogelijkheden om voedsel gezonder te maken en loopt nu bijna op zijn einde.

In mei 2019 kreeg SHEALTHY financiering van de EU om onderzoek te gaan doen naar de inzet van milde verwerkingstechnieken. De EU investeerde bijna € 7 miljoen in het project en na vier jaar loopt het project op zijn einde. Tijdens de presentatie Food for Health praatten verschillende onderzoekers geïnteresseerden bij.

Tijdens SHEALTHY hebben onderzoekers gekeken naar technieken en methodes om voeding te wassen en veilig te maken, nieuwe verpakkings- en bewaringsmethodes en nieuwe (milde) stabilisatieoplossingen om pasteurisatie te vervangen. In twee businesscases hebben verschillende universiteiten, waaronder Wageningen UR, de mogelijkheden onderzocht voor licht bewerkte groenten en fruit en smoothies die gezonder en gebruiksvriendelijk zijn.

Meer bioactieve stoffen behouden

De onderzoeksresultaten tonen aan dat milde bewerking de potentie heeft om voeding gezonder te maken. Zo toont een studie aan dat de houdbaarheid van groente- en fruitproducten met 30 tot 50% verlengd kan worden. Dit zorgt voor 40% minder voedselverspilling.

Ook de voedingswaarden zijn hoger met de inzet van milde verwerkingstechnieken: 20 tot 30% hoger bij groenten en fruit en 70 tot 130% hogere voedingswaarden in smoothies. De bioactieve stoffen blijven ook beter behouden doordat de milde verwerkingstechnieken geen hitte gebruiken. Voor de studie zijn verschillende technologieën getest in verschillende combinaties, waaronder Pulsed Electric Field (PEF) en Ultrasound-assisted extraction (UAE).

Gezondheidsvoordelen interessant voor consument

Dat de technologie er is om producten gezonder te maken is één vereiste, de tweede is ook de houding van de consument tegenover milde verwerkingstechnieken. SHEALTHY onderzocht de consumentenperceptie in Nederland, Denemarken, Duitsland, Italië, Servië en Spanje.

Hieruit blijkt dat de consument de verwachte gezondheidsvoordelen erg interessant vindt en dat dat een reden zou zijn om mild bewerkte groente- en fruitproducten te kopen. Langere houdbaarheid, gezonder en betere hygiëne en veiligheid zijn de belangrijkste voordelen.

Gebrek aan kennis

Toch heeft de consument ook nog veel twijfels, bijvoorbeeld over de productkwaliteit en de impact op milieu. Volgens onderzoeker Paola Pendenza kunnen consumenten de voor- en nadelen niet tegen elkaar opwegen vanwege een gebrek aan kennis en informatie. Overigens staan consumenten in Nederland, Spanje en Denemarken positiever tegenover milde verwerkingstechnieken dan die in andere landen.

Dit jaar moet SHEALTHY leiden tot inzicht in het verwerken van voeding zonder hoge temperaturen om zo voeding gezonder te maken.

Lees ook: Food Tech Brainport: ‘Veel bedrijven benutten technologie nog niet’

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin