Skip to content

Suikerprijs stijgt verder in EU

Updated on:
Akkerbouw
Achtergrond
Foto: Koos van der Spek

Foto: Koos van der Spek

Suiker bracht in december vorig jaar gemiddeld € 342 per ton op in de Europese Unie.

Dat is € 8 meer dan in november (+2,4%). Het is de vierde maand op rij dat suiker duurder werd in de EU. De gemiddelde verkoopprijs in december is de hoogste in 15 maanden.

Twee belangrijke oorzaken prijsstijging

De Europese Commissie berekent iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker. De prijs wordt twee maanden later gepubliceerd. De prijsstijging in december heeft twee belangrijke oorzaken. De suikerprijs steeg op de wereldmarkt omdat de wereldproductie dit seizoen 2019-2020 flink achter blijft bij het verbruik. Het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Londen noteerde in december gemiddeld $ 354 per ton. Dat is bijna 5% hoger dan in november ($ 338). Daarnaast produceert de EU minder suiker. En de verwachting is dat de akkerbouwers in de EU dit jaar minder bieten gaan zaaien vanwege de lage bietenprijzen. Dat drukt de Europese suikerproductie ook nog eens in het nieuwe seizoen. Over heel 2019 steeg de verkoopprijs 9%.

Drie regio‘s

De Commissie berekent de suikerprijs ook per regio, waarbij de EU is ingedeeld in drie regio’s. Suiker bracht in regio 2 (de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland) in december gemiddeld € 326 per ton op. Dat was een stijging van € 5 ten opzichte van november. Suiker is het duurst in regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa). Daar kostte suiker in december gemiddeld € 409. Dat is € 6 meer dan in november. De suikerprijs trok vooral aan in regio 1 (Midden- en Noord-Europa). Die steeg van € 345 in november naar € 357 in december.

Verwachting

De verwachting is dat de verkoopprijs in januari verder is gestegen. Op de termijnmarkt in Londen werd suiker in januari 15% duurder. In februari kwam de prijsstijging in Londen tot een einde. Het eerstaflopende contract noteert nu ongeveer even hoog als begin februari. Dat komt omdat de angst toeneemt dat het coronavirus een pandemie wordt die de wereldeconomie laat krimpen. Dat drukt de vraag naar agrarische grondstoffen, zoals suiker.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin