Skip to content

Supermarkten pakken marges op rund- en varkensvlees

Updated on:
Business
Nieuws
In het segment varkensvlees staat de consumentenprijsindex ruim boven de boerderij- en industrieprijsindex. - Foto: Canva

In het segment varkensvlees staat de consumentenprijsindex ruim boven de boerderij- en industrieprijsindex. - Foto: Canva

Als gevolg van de coronacrisis en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest staan de opbrengstprijzen voor kalfs-, rund- en varkensvlees onder druk.

Daar staan vrijwel gelijkblijvende tot gestegen consumentenprijzen tegenover, waardoor met name supermarkten grotere marges op vlees kunnen pakken. Dit blijkt uit de update van de voedselprijsindexen van Wageningen Economic Research.

In het segment varkensvlees staat de consumentenprijsindex ruim boven de boerderij- en industrieprijsindex. De consumentenprijsindex is al sinds februari vrij stabiel rond de 117 punten (2015 is 100, red.). Daar staat tegenover dat de boerderijprijs tussen maart en juli van 158 naar 110 punten daalde en de industrieprijs van 140 naar 105 punten.

Hoogste consumentenprijsindex in tien jaar

Het niveau van 117 punten is ongekend hoog, de afgelopen tien jaar bewoog de consumentenprijsindex zich altijd rond de 100 punten. Daar kwam in 2019 verandering in nadat de boerderijprijs- en industrieprijsindex als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China een vlucht namen. De consumentenprijsindex reageerde amper op voorgaande prijspieken voor boer en industrie, maar vorig jaar zag de retail zich genoodzaakt om de consumentenprijs ook te laten stijgen. De consumentenprijs volgt veranderingen altijd een paar maanden later, de verwachting is dan ook dat ook deze prijs de komende maanden een daling zal laten zien.

Consumentenprijs rundvlees stijgt, boeren- en industrieprijs daalt

Ook bij rund- en kalfsvlees pakt de retail grote marges. Sinds begin dit jaar is de consumentenprijsindex met 14 punten gestegen naar 114. In dezelfde tijd maakte de boerenprijsindex tussen januari en mei een prijsval van 10 punten naar een dieptepunt van 88,2 punten, daarna herstelde de boerenprijs zich iets tot het niveau van 98,7 in augustus. De daling voor de industrieprijs blijft beperkter, in mei daalde de industrieprijs met 7 punten maar herstelde zich twee maanden later weer naar het niveau van 106,9 punten. In vergelijking met een jaar geleden ligt de consumentenprijs 5% hoger.

Flinke klappen in kalfsvleessegment

De dalingen in boerderij- en industrieprijsindexen wordt veroorzaakt door het grotendeels wegvallen van afzetmarkten als gevolg van de coronacrisis. Met name het kalfsvleessegment kreeg hier flinke klappen door, omdat dit segment bijna volledig afhankelijk is van de export. Nederlands rundvlees wordt weinig in supermarkten verkocht en is meer afhankelijk van slagerijen en horeca. De verkopen via slagerijen is wel gestegen, maar dat compenseert het grotendeels wegvallen van de horeca niet.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin