Doorgaan naar artikel

Verpanden melkgeld lonkt voor FrieslandCampina

Het ophale van melk door FrieslandCampina. De melkprijs van de zuivelaar stijgt. Foto: Mark Pasver

Het ophale van melk door FrieslandCampina. De melkprijs van de zuivelaar stijgt. Foto: Mark Pasver

FrieslandCampina zoekt vermogensversterking. Het liefst van de eigen leden. Dat is ook het goedkoopst en eenvoudigst. Het komt echter niet zonder prijs.

Directe ledenaansprakelijkheid kan wel eens eerder bij FrieslandCampina terug zijn dan veel leden vermoeden. En dan zonder dat daarvoor de statuten worden gewijzigd. Een omweggetje is snel gevonden. Het enige dat nodig is, is instemming van de leden om een deel van het melkgeld als onderpand aan te bieden voor een nog af te sluiten financiering.

Maand melkgeld verpanden

Het voorstel om bijvoorbeeld een maand melkgeld te verpanden aan financiers werd de afgelopen weken genoemd op al gehouden ledenbijeenkomsten. Bekend is dat FrieslandCampina op zoek is naar manieren om de financiën te versterken. Eind vorig jaar stemde de ledenraad al in met een voorstel om voor € 300 miljoen aan achtergestelde obligaties uit te geven aan externe financiers. Tot een daadwerkelijke uitgifte is het niet gekomen, mogelijk door de coronacrisis.

Nu ligt er dus weer een verzoek bij de leden, of zij willen bijstorten. Eigenlijk heeft dat de voorkeur boven andere opties, zo zei coöperatievoorzitter Frans Keurentjes op 26 juni in een toelichting. Hij sprak niet over verpanding van melkgeld. Volgens hem is de discussie nog open, maar al vragend werd duidelijk dat FrieslandCampina niet per se zit te wachten op een versterking van het vermogen in ledenobligaties, die goed zijn voor krap de helft van het totale eigen vermogen.

FrieslandCampina wil liefst vrij beschikbaar geld

FrieslandCampina wil vrij beschikbaar geld, zoals het vermogen in de dode hand (vermogen dat niet op naam staat van leden, dat is bij FrieslandCampina lager dan bij bijvoorbeeld Arla). Maar het kan ook verpand melkgeld zijn. Toevallig of niet, de waarde van een maand melkgeld is ook zo’n € 300 miljoen. Daarmee kan al gauw het dubbele geleend worden op de kapitaalmarkt.

Voordeel van verpanding van melkgeld boven de uitgifte van een achtergestelde obligatielening buiten het bedrijf is dat hierover geen hoge rente hoeft te worden betaald. Dat drukt de kosten dus. En alleen in geval van een faillissement is dan een deel van het geld weg dat de leden nu nog vast hebben staan in de vorm van ledenobligaties. Zover is het nog niet.

Nu hebben FrieslandCampina-boeren vaak nog een streepje voor bij de banken omdat ze zoveel geld in de coöperatie hebben zitten. De vraag is hoe dat straks zal zijn

Er zijn echter ook nadelen. Niet alleen wordt het vermogen op naam uitgehold. Tevens gaat de constructie ten koste van de financiële soliditeit van ledenbedrijven. Nu hebben FrieslandCampina-boeren vaak nog een streepje voor bij de banken omdat ze zoveel geld in de coöperatie hebben zitten. De vraag is hoe dat straks zal zijn.

Los van de vraag of de leden mee willen financieren, de toestemming om een achtergestelde ledenobligatie uit te geven blijft overeind. FrieslandCampina zou uiteindelijk dus wel € 600 miljoen kunnen gaan belenen.

Waar heeft FrieslandCampina het geld voor nodig?

Grote vraag is wel waarvoor al het extra geld nodig is, en kennelijk toch wel dringend. Daar lijkt de directie tot nog toe geen duidelijkheid over te geven richting leden. Moeten er gaten worden gedicht, of wil men meer investeren, en waarin dan? Tegen de achtergrond van teruglopende resultaten, een oplopende schuldenberg en een nog altijd voor de onderneming (te) dure garantieprijs lijkt het niet te veel gevraagd dat de directie aangeeft waar het lek zit.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin