Vooruitzicht verkoopprijs suiker in EU minder florissant

02-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De verkoopprijs van suiker in de EU zal in februari verder stijgen. Gezien de prijsdruk in maart op de termijnmarkt zal suiker in deze maand minder hebben opgebracht.

Suiker is in januari duurder verkocht in de EU dan in december vorig jaar. Afgaand op de noteringen op de termijnmarkt in Londen is de verwachting dat de verkoopprijs in februari verder is gestegen. Daarna is een daling te verwachten.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker in de EU. De prijs wordt twee maanden later gepubliceerd. Volgens de Commissie bracht suiker in januari gemiddeld € 388 per ton op. Dat is € 9 meer dan in december en de hoogste gemiddelde verkoopprijs in bijna 3,5 jaar. De hoogte van de prijs hangt wel af van de regio in de EU.

Drie suikerregio‘s

De Commissie hanteert drie suikerregio’s. In regio 2 met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland, kostte suiker in januari gemiddeld € 378 per ton. Dat is € 11 meer dan in december vorig jaar. In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) is suiker het duurst met een gemiddelde verkoopprijs van € 443. Dat is een daling van € 1 ten opzichte van december. In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) steeg de suikerprijs met € 6 naar € 386.

Lagere suikerprijs in februari

Het is te verwachten dat de verkoopprijs in februari verder is gestegen, omdat suiker toen ook duurder werd op de termijnmarkt in Londen. Daar noteerde het eerstaflopende termijnmarkt over heel februari gemiddeld $ 470 per ton. Dat is $ 24 meer dan de gemiddelde notering in januari. Maar in maart zakte de gemiddelde suikernotering van het eerstaflopende termijncontract naar $ 451. Het is dan ook de verwachting dat suiker in februari voor een lagere prijs is verkocht. Dat wordt eind april duidelijk als de Commissie deze verkoopprijs publiceert.

De mondiale suikerprijzen daalden de afgelopen weken. Volgens marktbureau Agritel komt dat deels doordat speculanten hun posities verzilverden na de grote prijsstijgingen in januari en februari. Dergelijke winstnemingen spelen vooral een rol aan het einde van ieder kwartaal als beleggers hun financiële cijfers wat willen oppoetsen. Een andere oorzaak voor de prijsdruk bij suiker op de termijnmarkt is de situatie in Brazilië. Het land heeft de corona-uitbraken nog niet onder controle. Lokale autoriteiten leggen maatregelen op waardoor minder mensen en goederen worden getransporteerd. Dan is minder brandstof nodig en dus ook ethanol, dat in Brazilië veel door brandstof wordt gemengd. Dit drukt de ethanolprijs, waardoor meer suiker beschikbaar komt voor de wereldmarkt.

Logistieke problemen

Een prijsopdrijvend effect kan ontstaan als beleggers in april weer terugkeren op de suikermarkt. Ook gaat de oogst van suikerriet traag van start in Brazilië. Bovendien verloopt de export van suiker stroef door logistieke problemen. De oogst van sojabonen verliep erg traag, waardoor er opstoppingen zijn ontstaan in de exporthavens. Dat bemoeilijkt de levering van suiker aan andere landen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.