VVD probeert aanpassing Wet Dieren te beperken

Thom van Campen (VVD) bij de microfoon en links Caroline van der Plas (BBB). - Foto: ANP
Thom van Campen (VVD) bij de microfoon en links Caroline van der Plas (BBB). - Foto: ANP

Partijen in de Tweede Kamer proberen per motie extra dierenwelzijnsregels voor de veehouderij te voorkomen.

In een debat in de Tweede Kamer diende VVD‘er Thom van Campen mede namens CDA, SGP, ChristenUnie, BBB, Van Haga en FvD een motie in waarin hij de minister vraagt om het veelbesproken amendement van de PvdD in te vullen op basis van het bestaande Besluit houders van dieren. De partijen proberen daarmee de aanscherping van de dierenwelzijnseisen die de Partij voor de Dieren voor ogen heeft te voorkomen.
De aangenomen wetswijziging van de PvdD is op zichzelf beperkt. In de wet staat dat het verboden is om zonder redelijk doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken of de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Met de wijziging is daaraan toegevoegd dat houderijsystemen moeten worden aangepast op het natuurlijk gedrag van een dier. PvdD zegt dat de wijziging niet voor huisdieren is bedoeld.

Onthoornen en couperen

VVD, CDA en BBB wijzen de PvdD erop dat het onthoornen van runderen wordt gedaan omdat de dieren elkaar beschadigen. Leonie Vestering (PvdD) reageert dat koeien daarmee alleen maar aangeven dat ze meer ruimte willen hebben. Ook D66-er Tjeerd de Groot benadrukt dat het houden van koeien met hoorns gewoon kan. ‘Er zijn stalsystemen waarin dat gewoon kan”, zegt hij.

BBB-er Caroline van der Plas vindt dat partijen die vinden dat couperen van staarten niet meer mag, medeplichtig zijn aan dierenleed. Staartbijterij is volgens haar een probleem van meerdere factoren, waardoor er geen eenvoudige oplossing voor is.

Demissionair landbouwminister Carola Schouten is bezig met een juridische analyse hoe de wet uitgevoerd kan worden. De uitkomst hiervan wordt begin juli verwacht. In de tussentijd wil ze geen onderzoek laten doen naar een wetenschappelijke onderbouwing wat natuurlijk gedrag is.
De Kamer stemt volgende week over de moties.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer overBeheer