Skip to content

Waalse suikerfabriek belangrijk voor hele landbouw

Updated on:
Akkerbouw
Commentaar
Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

Het zou erg jammer zijn als de nieuwe suikerfabriek CoBT in Wallonië niet van de grond komt. Als het plan slaagt, is dat een opsteker voor de hele landbouw. CoBT toont namelijk aan dat boeren zich kunnen verenigen om een goede prijs na te streven.

De initiatiefnemer is de Belgische coöperatie Coopérative des Bevaux Transformateurs (CoBT). Die wil een suikerfabriek bouwen in Seneffe in Wallonië. Er hebben zich al 1.400 bietentelers bij aangesloten. Volgens de CoBT zijn zelfs al intentieverklaringen gesloten met potentiële afnemers van suiker, omdat die erg klimaatvriendelijk zal worden geproduceerd.

Onvrede over lage bietenprijzen

De CoBT is opgezet uit onvrede over de lage bietenprijzen. De CoBT heeft inmiddels € 134 miljoen aan eigen vermogen binnen geharkt. Dat is 37% van de benodigde investering. Dat kan nog worden verhoogd naar € 180 miljoen. Dat is al 50% eigen vermogen. Maar de banken zijn terughoudend de resterende € 180 miljoen uit te lenen aan de CoBT. Zij zien dat veel suikerfabrieken in Europa het moeilijk hebben door de lage suikerprijs die is ontstaan nadat Brussel in 2017 de suikermarktordening afschafte. De CoBT stelt echter dat ze in hun hypermoderne fabriek goedkoop suiker kunnen produceren.

Hopen dat banken alsnog instappen

Cosun

In de hele landbouw heerst vaak onvrede over de prijzen die de boeren krijgen. Het CoBT toont aan dat boeren zich kunnen verenigen om een goede prijs na te streven. Het is niet voor niets dat de Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun al jarenlang één van de hoogste bietenprijzen betaalt in Europa. Als het plan van de CoBT slaagt, dan is het een voorbeeld voor boeren in andere sectoren om ook het heft in eigen handen te nemen. Daarom is het te hopen dat de banken alsnog instappen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin