Skip to content

Wordt zuivel het nieuwe roken?

Alle oproepen om massaal over te schakelen op plantaardig voedsel gaan tien stappen te ver.

Column
Food
De week zonder vlees was dit jaar omgetoverd tot de week zonder vlees én zuivel. - Foto: Canva

De week zonder vlees was dit jaar omgetoverd tot de week zonder vlees én zuivel. - Foto: Canva

Na vlees lijkt nu ook zuivel het nieuwe roken. De week zonder vlees was dit jaar omgetoverd tot de week zonder vlees én zuivel.

Tachtig supermarkten en andere organisaties ondersteunen het initiatief van harte om burgers op te roepen zowel vlees als zuivel een week lang te boycotten.

Passie en toewijding

Tijdens deze week werkten de veehouders uiteraard gewoon door. Wij produceren het gezonde, smaakvolle eiwitrijke voedsel met evenveel passie en toewijding als voor en na de week zonder vlees en zuivel. Dit doen we voor iedereen die de duurzame manier waarop we in Nederland ons vlees en onze zuivel maken, wel waarderen. Bijvoorbeeld voor kinderen in de groei, voor sporters die vlees en zuivel omzetten in spieren en voor ouderen die het nodig hebben om sterk en gezond te blijven.

Net voor het publiciteitsmoment dat de week zonder vlees en zuivel teweegbrengt, lanceerde een van de ondersteunende supermarkten haar nieuwe doelstelling; de zogenoemde 60/40 regel. Met deze versimpeling van zaken heeft de retailer zich (namens haar klanten) ten doel gesteld om in 2030 maar liefst 60% van de eiwitten die zij haar klanten aanbiedt, van plantaardige oorsprong te laten zijn. Een perfecte timing voor het lanceren van deze bijzondere doelstelling.

Boodschap

De boodschap die daarvan uit lijkt te gaan richting de pluimveehouders, melkveehouders, geitenhouders en varkenshouders is: je kunt nog zoveel investeren in verdere verbeteringen van je bedrijfsvoering ten gunste van het dierenwelzijn en het klimaat, maar uiteindelijk richten wij de schappen in met voornamelijk plantaardige alternatieven.

Begrijp me goed, ik ben groot voorstander van het verhogen van bewustwording, vooral als het om de aankoopkeuzes van voedsel gaat. Wie mij kent, weet dat ik me hier al meer dan 20 jaar voor inzet.

Alle oproepen om massaal over te schakelen op voornamelijk plantaardig voedsel gaat mij echter tien stappen te ver. Ik vind dat een rechtstreekse vernedering en miskenning van alle hardwerkende veehouders die dagelijks hun uiterste best doen om te innoveren, te verduurzamen en ondertussen met een sober bestaansrecht het hoofd boven water proberen te houden.

Snel delen

Afbeelding
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin