Skip to content

Meer meldingen van gevaarlijk voedsel in EU

Aantal meldingen mogelijk gevaarlijke verontreinigingen van voedsel in EU is in 7 jaar verdubbeld.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
De meeste meldingen van een verontreiniging zijn vorig jaar gedaan over groenten en fruit. - Foto: ANP premium

De meeste meldingen van een verontreiniging zijn vorig jaar gedaan over groenten en fruit. - Foto: ANP

Het aantal meldingen van mogelijk gevaarlijke verontreinigingen van voedsel in de Europese Unie (EU) is in zeven jaar verdubbeld.

Vorig jaar kwamen 1.430 meldingen binnen bij het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) van voedingsmiddelen of voedermiddelen die een mogelijk gevaar zijn voor de volksgezondheid. Dat is twee keer zoveel als in 2013. De Europese Commissie (EC) schrijft de stijging toe aan de toegenomen effectiviteit van het RASFF. “Het netwerk is in deze periode veel vaardiger geworden in het detecteren en rapporteren van levensmiddelen en diervoeders die een aanzienlijk risico voor de consument vormen”, schrijft de EC in het onderzoeksrapport.

Controlesystemen

Vorig jaar kwamen 3.862 meldingen binnen bij het RASFF van voedsel of voer dat niet aan de kwaliteitseisen voldoet. De meldingen zijn gedaan door toezichthouders en door bedrijven vanuit hun eigen controlesystemen. Bijna alle meldingen (91%) betroffen voedingsmiddelen, 6% ging over voer en 3% over vervuilde materialen die met voedingsmiddelen in aanraking zijn geweest.

Het aantal meldingen is in 2020 iets lager dan in 2019. Volgens de EC komt dat doordat minder voedingsmiddelen in de EU zijn geïmporteerd vanwege de coronacrisis. Daardoor zijn minder voedingsmiddelen aan de grens tegengehouden.

Meldingen over groenten en fruit

Het RASFF onderscheidt 36 soorten voedingsmiddelen. De meeste meldingen van een verontreiniging zijn vorig jaar gedaan over groenten en fruit (362 keer). Daarna volgen voedingssupplementen (294 keer). Over de overige soorten voedingsmiddelen werd minder dan 150 keer melding gemaakt.

Het RASFF kijkt ook naar het soort melding. Van de 3.862 meldingen van 2020 hadden 1.430 meldingen (36%) een alarmfunctie. Bij 572 meldingen werd om extra informatie gevraagd; 791 meldingen hadden alleen een notificatiefunctie; 1.056 meldingen betroffen voeding of voer dat aan de grens is tegen gehouden en 13 zijn als iets nieuws bestempeld.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin