Doorgaan naar artikel

ABF ziet winst bij suiker en agrarisch sterk stijgen

De kledingtak van Primark doet het, na de vele sluitingen wegens corona, ook weer beter dan verwacht. Suikerdivisie AB Sugar profiteert van een sterk herstel van de Europese suikerprijzen. Foto: ANP

De kledingtak van Primark doet het, na de vele sluitingen wegens corona, ook weer beter dan verwacht. Suikerdivisie AB Sugar profiteert van een sterk herstel van de Europese suikerprijzen. Foto: ANP

Het Britse Associated British Foods denkt in het deze week af te sluiten boekjaar aanzienlijk meer winst te hebben geboekt bij suiker, levensmiddelen, agrarisch en ingrediënten.

De kledingtak van Primark doet het, na de vele sluitingen wegens corona, ook weer beter dan verwacht. Dat meldt ABF in een bericht aan de beurs. Suikerdivisie AB Sugar profiteert van een sterk herstel van de Europese suikerprijzen dat ook ruim voldoende was om een lagere winst bij het Zuid-Afrikaanse Illovo te compenseren. De winst bij British Sugar zal belangrijk hoger uitkomen, terwijl Azucarera in Spanje een breakeven resultaat hoopt op te leveren.

Suikerproductie

ABF verwacht voor de komende campagne een lagere EU-suikerproductie door de moeilijke weersomstandigheden en de vergelingsziekte. De Europese suikerbedrijven van ABF hebben voor komend jaar wel contracten kunnen sluiten ‘met prijzen die overeenkomen met de verwachtingen’. Aan de andere kant doet Illovo het een stuk slechter dan vorig jaar, onder meer door de invoering van een suikerheffing in Zuid-Afrika zelf en een lagere export vanwege coronabeperkingen.

Voertak

Bij levensmiddelen profiteert het Britse bedrijf nog steeds van de toegenomen verkopen in supermarkten en andere winkels. De voertak van de agrarische divisie verkocht minder door de grotere beschikbaarheid van groenvoer en door een lagere vraag naar melk en kippenvlees vanwege de coronacrisis. De Europese voerbusiness in Spanje en Denemarken ziet de verkopen en daarmee de winst echter wel toenemen.

Brexit en Primark

Primark kon de afgelopen maanden alle filialen weer normaal openen. De meeste zaken verkopen ook weer evenveel of meer dan voor de coronasluitingen. De meeste klanten kopen meer kleding en andere artikelen bij Primark dan voorheen, hoewel dat de laatste weken wel wat lijkt af te remmen. Uitzondering zijn grote winkels in stadscentra die sterk afhankelijk zijn van het toerisme en van forensen. De zestien grootste winkels in dergelijke centra dragen nu 8% bij aan de totale omzet, terwijl dat voor corona nog 13% was.

ABF meldt tenslotte dat alle voorbereidingen voor brexit, met of zonder deal met de EU, volledig zijn afgerond.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin