Skip to content

Bespreekpunt met NVWA over code rood

De NVWA voelt zich niet verantwoordelijk voor schade van slachterijen vanwege code rood.

Updated on:
Politiek & Beleid
Commentaar
Demissionair minister Schouten (LNV). Foto: ANP

Demissionair minister Schouten (LNV). Foto: ANP

De NVWA voelt zich niet verantwoordelijk voor schade van slachterijen vanwege code rood op een maandag in februari, toen het verkeer plat lag.

Demissionair minister Schouten (LNV) heeft alle begrip voor de opstelling van de controle-instantie en stelt dat er geen geld komt. Haar antwoord is teleurstellend. Wat was er ook weer aan de hand? Op zondag 14 februari kondigde het KNMI code rood aan voor de maandag wegens te verwachten extreme gladheid. De NVWA liet daarop ’s avonds weten dat inspecteurs de volgende dag niet op slachterijen konden komen. Daardoor bleven die dicht. Transporten met pluimvee die al onderweg waren, moesten terug.

Lees ook: NVWA gaat niet betalen voor schade code rood

Schouten redeneert als volgt: de eerste verantwoordelijkheid van een organisatie is die van veiligheid voor het eigen personeel. Dus mochten de NVWA‘ers ’s maandags niet op pad. Evengoed is zij niet verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van vee dat op transport is.

Een hele slachterij stilleggen is nogal een stap

Strikt genomen is dit allemaal waar. Maar toch… er gaapt nogal een kloof tussen NVWA enerzijds en transporteurs/slachterijen anderzijds. Een hele slachterij stilleggen is nogal een stap. Is wel alles uit de kast gehaald om dat te voorkomen? Daar lijkt het niet op.

Dit is te gemakkelijk. Schadevergoeding is misschien een station te ver, maar het zou de autoriteiten sieren als ze duidelijker zouden uitspreken hun uiterste best te zullen doen om te allen tijde de boel draaiende te houden. Bespreekpunt voor het overleg dat achter de schermen kennelijk al gestart is.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin