Skip to content

Boervriendelijk voedsel

Updated on:
Dier
Column
Foto: Canva

Foto: Canva

Nieuwsgierig hoe de organisatie achter het keurmerk Farmer Friendly ervoor gaat zorgen dat het verhaal achter hun initiatief klopt en blijft kloppen.

Terwijl ondernemers in en rond de horeca zich afvragen of ze met kerst open mogen, open willen en of ze de kerst wel gaan halen, buigen slagers en supermarkten zich over de routing in de winkels. Wij merken grote onzekerheid bij de inkoopplanning. Wanneer de maatregelen gehandhaafd blijven en mensen niet veel gasten mogen ontvangen, zullen zij waarschijnlijk kiezen voor gourmet. Wanneer de regels voor samenkomsten worden versoepeld, worden waarschijnlijk grote stukken vlees bereid. Ga er maar aanstaan.

Vleesoverschotten

Ondertussen schieten de online voedselconcepten de grond uit, al dan niet gelieerd aan het woord BOER. Dat de Nederlandse boer bij het inkoopbeleid van veel van deze concepten vaak niet eens in beeld is, laat staan betrokken, is iets dat weinig consumenten weten. Vleeshandelaren en grossiers maken handig gebruik van de enorme vleesoverschotten die zijn ontstaan door de onbalans in de sector. Doordat vlees vanwege importcontracten moet worden afgenomen en doordat de horeca geen klant is, worden dumpprijzen betaald en afgedwongen.

Maaltijdboxen

Consumenten die bewust of onbewust kiezen voor de maaltijdboxen, kiezen voor gemak en mooie recepten. Ze kunnen of willen niet weten waar het voedsel vandaan komt. Of het wel echt zo lokaal is als wordt beweerd en of de boeren achter hun voedsel wel een eerlijke prijs krijgen. Ik heb deze vragen wel eens gesteld aan een van de concepten en kreeg binnen enkele seconden privéberichten terug. Ze kenden de grossier, maar niet het dier, was het antwoord. Dat vonden zij voldoende.

Keurmerk Farmer Friendly

Waar ik gezien het bovenstaande heel erg nieuwsgierig naar ben is, hoe de organisatie achter het keurmerk Farmer Friendly ervoor gaat zorgen dat het verhaal achter hun initiatief klopt en blijft kloppen. Via dit keurmerk worden supermarkten gerangschikt, zodat consumenten een bewuste keuze kunnen maken. Het idee is fantastisch. De praktijk zal moeten uitwijzen of de personen die verantwoordelijk zijn voor de toekenning van de sterren, voldoende kennis hebben en informatie aangereikt zullen krijgen om de juiste keuze te kunnen maken.

Snel delen

Afbeelding
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin