Brits bedrijf haalt vlees uit Denemarken door brexit

25-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse fabrikant van biologische worst en andere vleesproducten Helen Browning’s Organic haalt varkensvlees voor een fabriek in Duitsland niet langer uit het Verenigd Koninkrijk zelf maar uit Denemarken.

Volgens het bedrijf is het met twee ladingen vlees door de brexit-perikelen fout gegaan en is het risico van aanvoer van Brits product nu te groot. “De kosten, de ingewikkeldheid en alleen al de tijd en moeite die het kost om export te regelen, het is het gewoon niet meer waard”, zegt directeur Vicky McNicholas tegen The Guardian.

Contracten onder druk

Helen Browning’s, een al bijna zeventig jaar bestaand vleesbedrijf, belevert vrijwel alle grote supermarkten in het VK. Een aantal van die klanten dreigt de contracten op te zeggen, omdat ze alleen producten van Britse oorsprong willen verkopen.

Exportwaarde flink lager

Uit gegevens van de Britse douane blijkt dat de export van Brits varkensvlees in waarde in januari, de eerste maand na brexit, 87% lager lag dan een jaar eerder. Bij rund- en kalfsvlees was dat 92%, bij lams- en schapenvlees 45%. The Guardian heeft uitgerekend dat export van dit soort producten nu een procedure in 26 stappen vereist.

Het schap voor de varkenssector AHDB Pork adviseert toch even af te wachten voordat er conclusies worden getrokken: “We weten dat diegenen die willen exporteren met veel meer administratieve lasten geconfronteerd worden, maar we weten niet hoeveel van hen export hebben uitgesteld totdat er meer duidelijkheid komt. Het zal tijd kosten voordat we kunnen vaststellen hoeveel handel er op langere termijn verloren is gegaan.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer