Skip to content

Brits ‘bounce back’ plan voor herstel landbouw

Britse premier Boris Johnson. Foto: ANP

Britse premier Boris Johnson. Foto: ANP

De Britse ministeries voor internationale handel en voor plattelandszaken hebben een steunplan gelanceerd om de agrarische sector te helpen de klappen van de coronacrisis te boven moet komen.

Het ‘bounce back’ plan is vooral gericht op meer export naar een reeks landen waarmee Londen nieuwe handelsakkoorden hoopt te sluiten. De agrarische en voedings- en drankenbranche is de grootste industriële sector in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar droegen de bedrijven gezamenlijk € 134 miljard bij aan de Britse economie, terwijl ze werk boden aan rond de vier miljoen mensen.

De export kwam in 2019 uit op € 26,3 miljard, dat was bijna 5% meer dan in het voorafgaande jaar. De sector heeft echter zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis, waarbij vooral de export grote klappen heeft opgelopen.

Nieuwe handelsakkoorden na brexit

Het Verenigd Koninkrijk onderhandelt inmiddels met de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan over nieuwe handelsakkoorden voor de periode na brexit. De beide ministeries denken dat dat de voedings- en drankensector grote kansen kan bieden en willen bedrijven daarbij steunen. Dat gebeurt onder meer via webinars, een ‘virtuele pilot met een buitenlandse koper’, informatie over verkoop en marketing op afstand en andere activiteiten. Daarnaast gaat het plattelandsministerie Defra voor het eerst een handelsattaché aanstellen voor de Golfstaten.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin