Doorgaan naar artikel

Britse vleesindustrie wil migranten behouden

Foto: Canva

Foto: Canva

Slagers en uitbeners moeten op de lijst van arbeidskrachten die ook na brexit toegelaten worden tot het Verenigd Koninkrijk. Britten hebben te weinig interesse om die banen te vervullen, waardoor er een permanent tekort aan arbeidskrachten dreigt te ontstaan.

De regering zou wel kunnen helpen om werken in de vleesindustrie populairder te maken onder jongeren. Dat schrijft de British Meat Processors Association in een brandbrief aan de regering en het parlement.

Moeilijk te automatiseren

Op dit moment komt nog altijd 60% en in sommige bedrijven 70% van de mensen in de vleesverwerking uit andere landen. ‘Het probleem van het tekort aan arbeidskrachten gaat niet weg. Vleesverwerking is, door de aard van het werk, arbeidsintensief en moeilijk te automatiseren omdat de flexibiliteit, behendigheid en het oordeel van een ervaren slager nodig is op bepaalde plekken langs de productielijn. De laatste twintig jaar zijn migranten een onmisbare bron van vaardige werkers geweest die ook bereid zijn overal in het VK te werken. Zij hebben gezorgd voor de benodigde aantallen waar Britse werkers niet te vinden zijn. En, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zij krijgen hetzelfde betaald als Britse arbeiders’.

Goed opgeleide mensen

Manager technische zaken Anna Proffitt: hoewel we hopen dat er, na de coronacrisis, meer Britten bereid zijn om in ons vak te komen werken, blijft het nog altijd een enorme uitdaging om openstaande plaatsen voor goed opgeleide mensen te vervullen. En ook als we genoeg Britten kunnen vinden, dan duurt het nog zeker twee jaar voordat ze volledig opgeleid zijn. De mensen die we nu nodig hebben, kunnen alleen uit het buitenland komen en daarom vragen we ze op te nemen op de lijst van banen met een erkend tekort.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin