Britten exporteren weer rundvlees naar de VS

Vier Britse vleesbedrijven hebben de vereiste certificering ontvangen om rundvlees te mogen exporteren naar de Verenigde Staten. Het ministerie voor Plattelandszaken schat dat die handel jaarlijks rond de € 70 miljoen waard kan zijn.

De Amerikaanse autoriteiten hebben dit voorjaar het exportverbod op Brits vlees opgeheven. Dat was rond twintig jaar geleden afgekondigd wegens de toen heersende BSE-crisis. Na inspecties van de Amerikaanse veterinaire dienst hebben de vier vleesbedrijven, drie in Noord-Ierland en één in Wales, nu de toestemming om rundvlees naar de VS te verschepen.

‘Dit is een boost’

Staatssecretaris Edwin Poots: “Dit is zonder twijfel een erg moeilijk jaar voor de boeren, waarbij velen financiële problemen ondervinden door de coronapandemie. Daarom is dit besluit van de Amerikaanse autoriteiten een echte ‘boost’ voor de rundveehouders, niet alleen economische gezien maar ook voor hun moraal.”

Directeur Ian Stevenson van de Livestock and Meat Commission wijst op Ierland, dat alleen al in de eerste jaarhelft de export van rundvlees naar de VS kon verdubbelen. “Dit is één van de grootste consumentenmarkten voor rundvlees in de wereld, dat biedt ons ongetwijfeld grote kansen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.