Skip to content

Dairy Essentials spectaculairste onderdeel RFC

Updated on:
Bedrijven
Achtergrond
FrieslandCampina verkocht vorig jaar minder melk tegen lage prijzen op de spotmarkt. - Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina verkocht vorig jaar minder melk tegen lage prijzen op de spotmarkt. - Foto: Mark Pasveer

De hoogste winst bij FrieslandCampina (RFC) vorig jaar behaalde de business group Consumer Dairy. Dairy Essentials behaalde het meest spectaculaire resultaat.

Dairy Essentials, het bedrijfsonderdeel van FrieslandCampina dat kaas, boter en melkpoeder maakt en eventueel vloeibare zuivel verkoopt, noteerde 17% minder omzet (€ 498 miljoen) en zag daarbij het resultaat met netto 36% verbeteren. Opmerkelijk detail: het verlies van een half miljard euro aan omzet ging gepaard met een vergroting van de toegevoegde waarde per eenheid product.

Dit vraagt om een toelichting. Of er moet extreem veel minder melk door de handen van Dairy Essentials zijn gegaan (maar: de totale melkaanvoer daalde slechts met 355 miljoen kilo), of er was iets anders aan de hand.

Vooral lagere prijzen bij boter

Volgens FrieslandCampina valt het allemaal mee. De omzet daalde volgens een reactie van het bedrijf door lagere marktprijzen voor een aantal producten, door een lagere melkaanvoer en door minder verkoop van melk op de spotmarkt (vaak tegen fors lagere prijzen). De lagere marktprijzen deden zich met name voelen bij boter. In 2018 was de notering gemiddeld € 5,00 per kilo, vorig jaar slechts € 3,80.

Betere productmix

Daar stond echter een verbetering van de productmix tegenover, evenals het feit dat de marktprijzen beter konden worden ‘verslagen’. Verder zorgde de productie van meer kaas en minder poeder en boter ervoor dat de omzet op boter daalde. Per saldo verloor FrieslandCampina bij de business group als geheel omzet, maar dit pakte positief uit omdat het de eiwitten in kaas beter kon verwaarden, zo stelt het bedrijf. Hoe dit cijfermatig uitpakte, wordt niet vermeld.

Eemalige bate van € 91 miljoen

De omzet van Dairy Essentials daalde vorig jaar van € 2.947 miljoen naar € 2.449 miljoen, zo meldt het jaarverslag, terwijl het verlies werd teruggebracht van € 203 miljoen naar € 39 miljoen (+81%). Deze verliesreductie van € 164 miljoen werd echter aangejaagd door een eenmalige bate van € 91 miljoen. Die hield FrieslandCampina over aan de verkoop van haar belang In CSK Food Ingredients. FrieslandCampina bezat het overgrote deel van de aandelen in CSK. Cono, DOC Kaas en CZ Rouveen bezaten samen de resterende aandelen (minder dan 20%). Zonder de CSK-bate was het verlies tot hooguit € 73 miljoen beperkt.

De opbrengst van Creamy Creation (€ 21 miljoen) had geen effect op de boeken van Dairy Essentials. Deze bate kwam voor rekening van de business group Ingredients.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin