Skip to content

Danish Crown: koers pond belangrijker dan brexit-deal

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De koers van het Britse pond is voor vleesconcern Danish Crown van doorslaggevender belang voor zijn positie op de Britse markt dan de vraag of er een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie tot stand komt.

De Britten zullen in principe de voorkeur blijven geven aan Europees vlees boven vlees uit Brazilië of de Verenigde Staten, gelooft het Danish Crown. Een harde Brexit is gezien de uitlatingen van Londen over de onderhandelingen met Brussel nog steeds niet uitgesloten. Europa’s leidende vleesconcern Danish Crown is er echter niet heel erg bang voor. Weliswaar dreigen er in het ergste geval van Britse zijde importheffingen, hogere kosten voor logistiek en technische handelsbelemmeringen. Dat betekent echter nog niet dat de wereld voor het Deense bedrijf daarmee ondergaat. Verkoopdirecteur Lars Albertsen ziet het zo: “Groot-Brittannië importeert momenteel tussen de 30% en 40% van zijn vleesconsumptie en de noodzaak om te importeren blijft. Daarom ben ik niet bang dat de markt voor ons wegbrokkelt.”

Groot-Brittannië importeert momenteel tussen de 30% en 40% van zijn vleesconsumptie en de noodzaak om te importeren blijft. Daarom ben ik niet bang dat de markt voor ons wegbrokkelt

Veel doorslaggevender voor de positie op de Britse markt is naar zijn idee daarentegen de koers van het pond. “Als de koers daarvan zoveel gaat dalen dat onze waren zo duur worden dat de Britten gaan snijden in hun baconconsumptie, kan ons dat flink gaan raken,” voorziet Albertsen.

‘Gevaar dat VK zich richt op andere markten niet groot’

Mochten de onderhandelingen over een handelsakkoord met de EU dit jaar – meer tijd is er zoals bekend in principe niet – onverhoopt toch op niets uitdraaien, zou Groot-Brittannië voor zijn vleesimport zich meer kunnen gaan richten op Brazilië en/of de Verenigde Staten. Maar ook dat gevaar is volgens Albertsen niet zo groot. “Ik geloof vast en zeker dat de Britten de voorkeur zullen blijven geven aan Deense bacon en in het algemeen aan levensmiddelen uit de EU. De Britse consument en de consumentenorganisaties stellen hoge eisen aan bijvoorbeeld dierenwelzijn. Vlees uit Brazilië en de VS staat zo bekeken niet bovenaan de verlanglijst van de Britten. Dat komt door het grote verbruik van antibiotica en niet op de laatste plaats ook groeihormomen,” ziet Albertsen.

Ik geloof vast en zeker dat de Britten de voorkeur zullen blijven geven aan Deense bacon

Desondanks is Danish Crown goed voorbereid op een situatie zonder handelsakkoord, want hoe je het ook wendt of keert, Groot-Brittannië is wel een van de belangrijkste afnemers van het concern. De exportomzet van het bedrijf haalt daar een niveau van € 510 miljoen op jaarbasis.

Al meer dan honderd jaar baconexport naar Groot-Brittannië

Deense bacon heeft een lange geschiedenis op de markt aan de andere kant van de Noordzee. Al eind 19e eeuw begonnen de Deense slachters met de export van dit product. De export naar Groot-Brittannië is door de recente afstoting van de Britse slachtactiviteiten door Danish Crown in feite alleen maar belangrijker geworden. De logistieke set-up voor een no deal-scenario is klaar en ook de principes voor de handel in een dergelijke situatie zijn geformuleerd. “Dus zoveel meer hoeven we op dit moment niet meer te doen,” stelt Albertsen de leden-leveranciers gerust.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin