Skip to content

Duitse Aldi stopt met goedkoopste vlees in 2025

Duitse politiek maakt het ombouwen van stallen op dit moment vrijwel onmogelijk, vindt ISN.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

In de Duitse Aldi’s is vanaf 2025 geen vlees meer te koop met de laagste dierenwelzijnsnorm.

Uiteindelijk willen de Duitse Aldi Nord en Aldi Süd volledig overstappen op vlees van dieren met vrije uitloop of biologisch veehouderij in 2030, dat zijn de welzijnsniveaus 3 en 4. Dat geldt voor rundvlees, varkensvlees, kip en kalkoen. Dat maken beide organisatie samen bekend. In Duitsland zijn beide Aldi-bedrijven actief met winkels, de Nederlandse Aldi-vestigingen vallen onder Aldi Nord.

In dit jaar wil Aldi al 15% van het vlees verkopen met de hoogste dierenwelzijnsniveaus. In 2025 moet dan vlees met het nu nog laagste welzijnsniveau 1 (Stallhaltung) verdwijnen uit de schappen. In 2026 moet dan al een derde van het vlees afkomstig zijn van dieren met de hoogste niveaus. Aldi noemt het zelf een zware belofte. “Hoe zwaar het ook wordt, we geloven er in dat we het juiste doen. Voor dierenwelzijn, duurzaam ondernemen, voor onze klanten en uit overtuiging”, aldus de directie in een gezamenlijke verklaring.

‘Duidelijk statement’

Een duidelijk statement en een belangrijk marktsignaal, stelt Torsten Staack, directeur van varkenshoudersorganisatie ISN. Maar de plannen van Aldi zijn volgens Staack ook zeer ambitieus. Vooral omdat het voor Duitse varkenshouders nauwelijks de benodigde vergunningen kunnen krijgen. ISN geeft aan dat er geen sprake is van onwil onder varkenshouders om varkens volgens de hogere dierwelzijnsstandaarden te gaan houden maar de politiek maakt het ombouwen op dit moment vrijwel onmogelijk.

Lees verder onder foto

Foto: Aldi
Foto: Aldi

Biggenleveranciers moeten meebewegen

ISN ziet de wensen van de retailer als een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de Duitse varkenshouderij. Het is niet duurzaam te noemen als vlees of de daarvoor benodigde dieren uit het buitenland moet komen. Maar dan moeten ook voor buitenlandse biggen de welzijnseisen omhoog en niet zoals nu alleen gelden voor de in Duitsland gehouden vleesvarkens. Want zonder betrokkenheid van vermeerderaars kunnen belangrijke onderdelen als intacte staarten niet geïmplementeerd worden.

Tot nu toe hoeven Deense en Nederlandse biggen nog niet aan Duitse welzijnseisen voldoen. Maar wat ISN betreft kan dat dus veranderen.

Economisch perspectief voor varkenshouders

Het verhogen van de dierwelzijnseisen moet wel de benodigde kosten voor varkenshouders dekken. Het ombouwen van stallen is niet gratis en er is veel nodig voor hogere opbrengsten voor de langere termijn. Voor varkenshouders is het volgens ISN nu onmogelijk om aan bouwplannen te denken omdat het verlies minstens € 30 per varken bedraagt. ISN vraagt zich dan ook af of Aldi zich gaat houden aan zijn dierwelzijnsbelofte en daar ook naar handelt in de vorm van een hogere vergoeding.

De Duitse supermarktketens Aldi Nord en Aldi Süd willen vanaf 2030 alleen nog maar varkensvlees verkopen van varkens die zijn gehouden volgens welzijnsniveau 3 en 4.

Mede-auteur: Wim Esselink

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin