Skip to content

Duitse Aldi’s willen afzet varkensvlees vergroten met kortingen

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Wassilis Aswestopoulos premium

Foto: Wassilis Aswestopoulos

De Duitse discounters Aldi Nord en Aldi Süd willen de verkoop van varkensvlees aanzwengelen met kortingsacties voor vlees van Duitse herkomst.

Daarmee willen ze een bijdrage leveren aan het voortdurende overaanbod aan Duits varkensvlees. Dat melden de discounters die in thuisbasis Duitsland beide actief zijn. Aldi Nord is het concern dat ook in Nederland actief is.

Overaanbod door exportverboden

Het overaanbod aan varkensvlees in Duitsland heeft te maken met de uitbraken van varkenspest en als gevolg daarvan exportverboden naar belangrijke bestemmingen in Azië, zoals China. Er ligt volgens marktexperts een voorraad van circa 260.000 ton in de koelhuizen en dat drukt enorm op de markt met lage prijzen tot gevolg.

Alleen acties helpen volgens Aldi

De Aldi’s wijzen er fijntjes op dat alleen kortingsacties lijken te helpen om meer varkensvlees te verkopen. De nadruk ligt daarbij op de Duitse herkomst. Eerder dit jaar en eind 2020 lag Aldi, net als tal van andere grote Duitse retailers, nog onder vuur van boze boeren en landbouwminister Julia Klöckner (CDU) omdat ze vlees te vaak als goedkope klantenlokker zouden inzetten. Kortingsacties zijn dan ook ingeperkt, geeft een van de inkoopmanagers aan, juist ook vanwege politieke druk om niet met vleesprijzen te stunten.

Die spagaat benoemt onder meer het Duitse landbouwvakblad TopAgrar. Brancheorganisatie ISN roept ook andere supermarkten op om extra aandacht aan Duits varkensvlees te geven en zo de afzet te vergroten.

Verkiezingen over een week

De toekomst van de veehouderij en de gehele vleesketen is een van de thema’s in de verkiezingen voor de Bondsdag op 26 september. De altijd boervriendelijke zusterpartijen CDU en CSU (in Beieren) zijn na een flinke voorsprong in de peilingen tot deze zomer inmiddels weggezakt naar een tweede plek achter de sociaaldemocraten van SPD. Zowel SPD als Die Grünen (de derde partij volgens de laatste peilingen) wil een krimp van de veestapel en veel scherpere eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en klimaat.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin