Duitse kartelbewaker wil af van langdurige leverplicht

06-05 | |
Ook zouden de richtlijnen nuttig zijn tegen de achtergrond van de toenemende digitalisering van de handelspatronen. Foto: Canva
Ook zouden de richtlijnen nuttig zijn tegen de achtergrond van de toenemende digitalisering van de handelspatronen. Foto: Canva

De Duitse mededingingsautoriteit – het Bundeskartellamt – mikt op een versoepeling van een langdurige leveringsplicht binnen coöperatieve ondernemingen.

Dat blijkt uit nieuwe ontwerprichtlijnen zoals die ter inspraak op tafel zijn gelegd. De kartelwaakhond noemt langjarige opzegtermijnen binnen coöperatieve bedrijven regelrecht schadelijk voor de competitie op de markten. Dat geldt dan vooral als het over leveringsplicht van grondstoffen zoals melk gaat. Geen probleem is een langjarige plicht tot lidmaatschap van een coöperatie op zich. Tussen lidmaatschap en leveringsplicht valt echter vaak moeilijk te onderscheiden, meent het kartelbureau.

Coöperaties niet te weg te denken

De opstelling van ‘richtlijnen voor de verenigbaarheid van het coöperatiewezen met het kartelrecht’ (zoals het ontwerp heet) is nodig omdat er in het recente verleden juridische onzekerheden bleken te bestaan in hoeverre ook coöperaties aan bepaalde mededingingsregels moeten voldoen. Coöperaties zijn in het Duitse private bedrijfsleven echter een niet weg te denken ondernemingsvorm en spelen in diverse economische sectoren een belangrijke rol, zo licht kartelbureauchef Andreas Mundt toe.

Digitalisering van de handelspatronen

Tevens zijn de richtlijnen volgens Mundt nuttig tegen de achtergrond van de toenemende digitalisering van de handelspatronen. Dat leidt tot veranderingen, waarop ook de coöperaties zich moeten instellen. Met name het coöperatieve mkb weet echter karteljuridisch niet waar het aan toe is en heeft bijvoorbeeld moeite om te onderscheiden tussen zinvolle samenwerking enerzijds en illegaal gedrag anderzijds, aldus Mundt. Tot 24 mei hebben de coöperaties de tijd om stelling te nemen.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.