Skip to content

EU wordt netto importeur van suiker

Foto: Canva/Kosal Hor

Foto: Canva/Kosal Hor

De EU gaat dit seizoen 2020/2021 meer suiker importeren dan exporteren. Dat is voor het eerst sinds de EU eind september 2017 de suikermarktordening afschafte.

De Europese Unie wordt voor het eerst sinds de afschaffing van de marktordening een netto importeur van suiker. De verwachting is dat de EU in seizoen 2020/2021 meer suiker koopt in derde landen dan dat het exporteert naar die landen.

Dat komt doordat de suikerproductie tegenvalt door droogte en vergelingsziekte in de bieten. Bovendien is suiker relatief duur in de EU, hetgeen export naar de EU interessant maakt voor derde landen.

Schattingen over suikerproductie EU verschillen sterk

De Europese Commissie verwacht dit seizoen 2020/2021 een productie van 15,9 miljoen ton suiker. Dat is 2% lager dan vorig seizoen. Het bietenareaal is dit jaar met 1,42 miljoen hectare weer terug op het niveau in 2016, het laatste oogstjaar onder de suikermarktordening die eind september 2017 werd losgelaten.

De Commissie schat de suikerproductie lager in dan marktanalisten. De meeste marktbureaus gaan nog uit van een suikerproductie van 16 miljoen tot 17,7 miljoen ton. Alle analisten verwachten dat de EU dit seizoen meer suiker gaat importeren dan exporteren. De schattingen variëren wel sterk. De export wordt ingeschat tussen 1 miljoen en 2 miljoen ton. De import komt uit op 2 miljoen tot 3 miljoen ton.

Veel suikerproductie na afschaffing quotering

Tijdens de marktordening werd weinig suiker geëxporteerd en veel geïmporteerd. De EU heeft met diverse (groepen) landen importquota afgesproken waar geen of een lagere importheffing voor geldt. In het laatste quotumjaar 2016/2017 werd 3,1 miljoen ton suiker gekocht in derde landen en exporteerde de EU 1,6 miljoen ton (inclusief suiker in verwerkte producten).

Na de quotering ging de Europese suikerproductie helemaal los, waardoor veel suiker beschikbaar was voor export. Er werd het eerste quotumloze seizoen 2017/2018 maar liefst 5 miljoen ton suiker geëxporteerd. De import halveerde bijna naar 1,9 miljoen ton.

In de jaren daarna werd het verschil tussen export en import steeds kleiner, maar de export bleef groter dan de import. In 2018/2019 werd 3,3 miljoen ton suiker verkocht op de wereldmarkt en er kwam 2,5 miljoen ton suiker binnen. In het vorige seizoen werd het verschil nog kleiner met een export van 2,5 miljoen ton suiker en een import van 2,4 miljoen ton.

Effect op Europese suikerprijs

Voor dit seizoen 2020/2021 lopen de schattingen van de marktbureaus ver uiteen. De Franse suikerproducent Tereos schat dat de import slechts 200.000 ton groter uitvalt dan de export, blijkt uit gegevens van nieuwssite Agrimoney. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat het verschil het grootst in, met een export van 3 miljoen ton en een import van 1 miljoen ton. Andere marktschattingen zitten daar tussenin.

De levering van suiker aan de EU is alleen aantrekkelijk als de suikerprijs hier hoger is dan op de wereldmarkt. Maar de grootschalige import heeft wel een drukkend effect op de Europese suikerprijs.

Bekijk het verloop van de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen via Foodagribusiness.nl/markt

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin