Skip to content

Franse zaak benamingen vleesvervangers naar Europees Hof

Een Franse zaak over vleesnamen voor vleesvervangers gaat naar het Hof van Justitie van de EU. De uitkomst heeft gevolgen voor de hele EU.

Nieuws
Food
De uitspraak die het Europese Hof van Justitie gaat doen in een Franse zaak over vleesbenamingen kan gevolgen hebben voor alle EU-lidstaten. - Foto: ANP

De uitspraak die het Europese Hof van Justitie gaat doen in een Franse zaak over vleesbenamingen kan gevolgen hebben voor alle EU-lidstaten. - Foto: ANP

Delen van een Franse rechtszaak over het gebruik van vleesnamen voor vleesvervangers gaan naar het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De Franse Raad van State (Conseil d’Etat) heeft de zaak overgedragen aan het Europees orgaan om antwoord te krijgen op vragen over het gebruik van vleestermen voor vleesvervangers. De uitkomsten kunnen gevolgen hebben voor alle lidstaten in de Europese Unie.

Frans verbod op vleesbenamingen uitgesteld

Frankrijk nam in 2020 een verbod tegen het gebruik van vleesbenamingen voor vleesvervangers aan. Dat verbod zou vorig jaar van kracht moeten worden, maar werd daarna uitgesteld door ingrijpen van de Raad van State. Vleesvervangers gemaakt in Frankrijk zouden geen ‘worst, nugget, steak of spekblokjes’ mogen heten.

Verschillende partijen, waaronder de European Vegetarian Union en Beyond Meat, spanden een zaak aan omdat ze vinden dat de bepaling in strijd is met de regels in de EU. Het Europees Parlement bepaalde in 2020 namelijk dat vleesvervangers wel namen van vleesproducten mogen hebben.

EU-hof gaat bepalen wat misleiding is

De Franse Raad van State heeft een lijst met vragen opgesteld over de mogelijke misleiding van consumenten wanneer vleesvervangers namen van vleesproducten dragen. Het Europese Hof moet antwoorden op deze vragen geven.

Wanneer het Hof bepaalt dat geen sprake is van misleiding, betekent dit dat een lidstaat geen nationale maatregelen kan nemen die het gebruik van vleesbenamingen reguleert of verbiedt, zoals Frankrijk nu wel gedaan heeft. Andersom geldt dat wanneer wel sprake is van misleiding, lidstaten dit wel kunnen reguleren. Wanneer het Hof duidelijkheid heeft gegeven, zal de Franse Raad van State de zaak hervatten.

Verstrekkende gevolgen voor etikettering in EU

Ronja Berthold, beleidsmanager bij de Europese Vegetarische Unie, benadrukt het belang van deze zaak. “De uitkomst van deze rechtszaak zal verstrekkende gevolgen hebben voor de voedseletikettering van plantaardige vleesalternatieven in de hele Europese Unie. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat consumenten nauwkeurige en transparante informatie hebben over de producten die ze kopen, vooral omdat de vraag naar plantaardige alternatieven blijft groeien.”

Lees ook: Gebruik termen vega, vegan en plant based vraagt om duidelijkheid

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin