Skip to content

Gezondheidseffect gepersonaliseerde voeding bewezen

Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs geleverd dat een gepersonaliseerd voedingspatroon tot een betere gezondheid leidt. Dit onderzoek leidt volgens hoogleraar humane biologie Ellen Blaak van Maastricht University Medical Center+ (MUMC+) tot meer persoonsgebonden voedingsinterventies.

Nieuws
Food
Mensen met verminderde werking van insuline in de lever hebben meer baat bij voeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie en noten). - Foto: Canva premium

Mensen met verminderde werking van insuline in de lever hebben meer baat bij voeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie en noten). - Foto: Canva

Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs geleverd dat een gepersonaliseerd voedingspatroon tot een betere gezondheid leidt. Dit onderzoek leidt volgens hoogleraar humane biologie Ellen Blaak van Maastricht University Medical Center+ (MUMC+) tot meer persoonsgebonden voedingsinterventies.

De studie toont aan dat een voedingspatroon op basis van iemands stofwisselingsprofiel leidt tot een verbeterde gezondheid. Hiervoor werd al vaak aangenomen dat gepersonaliseerde voeding positieve effecten heeft, verschillende voedingsinitiatieven zijn al aan de slag gegaan met gepersonaliseerde voeding voor consumenten.

Lees ook: AI maakt gezondere voedingskeuzes mogelijk

Insuline

In de studie volgden 242 deelnemers 3 maanden lang een voedingsprogramma dat was aangepast naar hun stofwisselingsprofiel. De deelnemers werden in 2 groepen ingedeeld op basis van hoe goed hun insuline zijn werk doet in de lever en spieren. Door een verminderde werking van het insuline kunnen uiteindelijk chronische ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatzieken ontstaan. Vervolgens kregen de deelnemers op basis van loting een gepersonaliseerd eetschema. Hieruit blijkt dat mensen met verminderde werking van insuline in de lever meer baat hebben bij voeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie en noten).

Gezondheidshandtekening

Blaak ziet veel mogelijkheden: “Dit is de eerste studie die aantoont dat het afstemmen van voeding op iemands stofwisselingstype meer verbetering geeft in gezondheid dan wanneer de algemene voedingsadviezen worden gevolgd.”

In vervolgonderzoek willen de onderzoekers van MUMC+, Wageningen UR en Radboud University Medical Centre meer stofwisselingseigenschappen bepalen en onderzoeken hoe die te beïnvloeden zijn. Uiteindelijk hoopt Blaak dat consumenten een eigen ‘gezondheidshandtekening’ hebben waarmee zij voedingskeuzes kunnen maken.

Kansen voor industrie

Vanuit de consument blijft een steeds grotere vraag naar gezonde voeding komen. In de trends voor 2023 gaf Rabobank al aan dat gepersonaliseerde voeding een mooie trend is voor producenten, retailers en foodservicebedrijven om op mee te liften.

Het onderzoek is deels gefinancierd door voedingsbedrijven: DSM Nutritional Products, FrieslandCampina en Danone Nutricia Research.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin