Handelsakkoorden vallen goed uit

27-01 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De handelsakkoorden van de EU met andere regio’s of landen liggen regelmatig onder vuur, zowel binnen als buiten de landbouw.

Toch blijken ze erg goed uit te vallen voor de Europese landbouw en de agro- en foodindustrie. Daarom zal de EU op dergelijke handelsakkoorden blijven inzetten, geeft de Europese Commissie aan. Ze leiden namelijk tot flink meer export en een fractie meer import van landbouwproducten. Grofweg leveren ze in 2030 jaarlijks € 5,5 miljard extra op.

Sterke Nederlandse aanwezigheid

Per saldo varen vooral producenten van zuivel (+€ 890 miljoen melkgeld), varkensvlees (+€ 2 miljard), tarwe, wijn en dranken (+€ 819 miljoen) wel bij deze handelsakkoorden. De leveranciers van rundvlees, suiker en pluimveevlees hebben er duidelijk minder voordeel van, en soms nadeel. Al vallen de cijfers nu beter uit dan vijf jaar geleden.

De EU heeft geen berekening per regio of land uitgevoerd. Toch ligt de conclusie voor de hand, gezien de sterke Nederlandse aanwezigheid in deze florende sectoren, dat de akkoorden onze landbouw en de agro- en foodindustrie versterken.

Waar is ingezet op milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en dierwelzijn, heeft de EU een voordeel op de afzetmarkten, concludeert de Europese Commissie. Dat verklaart deels die snelle groeiers.

Belang lokale markt

Ondanks de groeiende export schetst het EU-onderzoek vooral het belang van de interne – sterker nog, vooral de lokale – markt. Daar gaat immers het gros van de afzet naar toe. Minder kilometers tot de consument is daarom wenselijk. De verwijzing van landbouwcommissaris Wojciechowski naar de Ierse rundvleessector en Deense varkenssector spreekt dan ook boekdelen. Die zijn mogelijk té afhankelijk van export. Die constatering, of waarschuwing, is een teken aan de wand.

Wat zijn de voor- en nadelen van handelsverdragen voor agrifood? En welke verdragen zijn er? Lees meer over handel op deze themapagina
Beheer