Skip to content

Health-tech start-up Clear rolt concept uit

Start-up Clear komt met een tool waarmee mensen op basis van glucosewaarde hun voeding aanpassen.

Updated on:
Nieuws
Food
Clear premium

Gezonde voeding helpt in de strijd tegen levensstijlgerelateerde ziekten. - Foto: Canva

Start-up Clear ontwikkelde een glucosesensor, op basis waarvan mensen hun maaltijden kunnen aanpassen om levensstijlgerelateerde ziekten te voorkomen.

Met € 1 miljoen van het Future Food Fund, een groep prominenten en de Rabobank, kan de health-tech start-up Clear haar concept vanuit Rotterdam uitrollen in andere regio’s waar diabetes moet worden beheerst.

In november hengelde Clear al € 1,1 miljoen binnen. Met dit geld wordt de periode overbrugd tot zorgverzekeraars het systeem gaan vergoeden, stellen eigenaren Piet Hein van Dam en Madelon Bracke.

De kern van de start-up is een glucosesensor die de deelnemer op de bovenarm draagt. Op die metingen – hoe reageert de gebruiker op voeding – is een gezondheidsprogramma gebaseerd, ondersteund door een app en een coach. Gebruikers kunnen hun maaltijden aanpassen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren en levensstijlgerelateerde ziekten zoals diabetes te voorkomen.

Gepersonaliseerde voeding

Het is dus een nieuwe tool in de trend gepersonaliseerde voeding. Initiatieven op dit gebied schieten als paddenstoelen uit de grond, omdat welvaartsziekten steeds meer druk leggen op de gezondheidszorg. Gezonder eten en drinken is voor veel mensen de oplossing. Een gezonde leefomgeving is daarvoor een voorwaarde, iets waarin de retail en de voedingsmiddelenindustrie een grote rol kunnen spelen.

Diabetes door leefstijl

“Diabetes 2 is een aandoening die vaak wordt veroorzaakt door leefstijl”, zegt oprichter en CEO Piet Hein van Dam. “Wat is er logischer dan te onderzoeken als je het ook kunt terugdraaien met je levensstijl?”

Clear ging in Rotterdam aan de slag met diëtistenpraktijk HRC en huisartsen van Gezondheidscentrum Nieuwe Westen. Hoe vaak diabetes voorkomt, verschilt per regio. Leefomgeving, demografie, sociaal-economische factoren en de lokale zorgcapaciteit zijn daarbij van invloed. Rotterdam staat in de top 3 regio’s met de meeste gebruikers van diabetesmedicatie in Nederland.

Digitale zelfhulptool

Het project is opgezet met verzekeraar Zilveren Kruis. Het doel is om Clear klaar te maken als digitale zelfhulptool voor gebruik door huisartsen en diëtisten bij grote groepen patiënten. “Digitale zorgoplossingen zoals Clear kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van gezondheid, meer controle en zelfstandigheid voor de gebruiker”, zegt Arianne van Lavieren, zorginnovatieadviseur Zilveren Kruis.

“Doordat zij op relatief eenvoudige wijze hun bloedglucosewaarden kunnen monitoren, krijgen deelnemers meer inzicht in welke voedingsmiddelen bijdragen aan een betere gezondheid voor hen en welke niet. Dit kan oplopende waarden en daarmee een bezoek aan de diëtist of ziekenhuis voorkomen. Innovatie in de zorg is nodig om ook bij dreigende capaciteitstekorten de best passende zorg op de juiste plek te kunnen blijven bieden.”

Clear rolt het digitale diabetesprogramma met lokale gezondheidspraktijken verder uit in andere regio’s.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin