Ierse minister: voorbereiden op nieuwe brexit-regels

25-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Ierse staatssecretaris voor landbouw Martin Heydon heeft foodbedrijven die exporteren naar het VK opgeroepen zich nu snel voor te bereiden op de nieuwe Britse eisen voor gezondheidscertificaten die op 1 april ingaan.

“Dit is een ernstige uitdaging, bedrijven moeten zich realiseren dat zich acuut problemen kunnen aandienen”, aldus de bewindsman. “Mijn ministerie werkt nauw samen met de sector om ervoor te zorgen dat de systemen klaar zijn om voldoende gezondheidscertificaten voor de export te kunnen leveren. Ook komen er nieuwe douanevoorschriften. De bedrijven zelf spelen ook een doorslaggevende rol om te zorgen dat ze aan de eisen voldoen. Ik ben me zeer bewust van de zorgen die met name in de vlees- en zuivelsector bestaan in relatie tot de aanvullende administratieve eisen voor de handel met het Verenigd Koninkrijk.”

Invoer uit VK fors gedaald

Heydon wijst erop dat de invoer uit het Verenigd Koninkrijk na 1 januari fors is gedaald. “Dat geldt met name voor agrifood, ondanks de vele voorbereidingen. Er zijn problemen geweest met pre-notificatie en documentatie, waardoor vrachtwagens zijn vertraagd en sommige ladingen helemaal niet zijn aangekomen. Het ministerie blijft de bedrijven ondersteunen om deze problemen uit de weg te werken.” Zowel het Ierse ministerie als het ministerie voor LNV en het Britse ministerie voor food en plattelandszaken Defra houden de komende weken een reeks webinars over de op 1 april van kracht wordende eisen voor producten van plantaardige oorsprong (POAO).

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.