Skip to content

Jan Zandbergen ondersteunt hogere welzijnsnormen kip

De vleesverwerker heeft toegezegd de Better Chicken Commitment (BCC) te gaan ondersteunen.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Vleesverwerker Jan Zandbergen Group heeft toegezegd de Better Chicken Commitment (BCC) te gaan ondersteunen. De BCC omvat een set toonaangevende normen die moet leiden tot hogere welzijnsstandaarden voor vleeskuikens.

De Jan Zandbergen Group gaat kipproducten leveren van vleeskuikens die volgens deze standaarden zijn gehouden en zet zich ook in voor promotie in de keten. Doel is om uiterlijk in 2026 alleen nog maar kipproducten volgens BCC te leveren.

Leveranciers aanmoedigen

De meeste kipproducten die Jan Zandbergen Group leveren voldoen minimaal al aan de EU-wetgeving. Volgens het bedrijf zijn echter nog niet alle leveranciers in staat om aan hogere standaarden te voldoen. Door de BCC te steunen wil de onderneming leveranciers aanmoedigen om aan de BCC te gaan voldoen en zal het bedrijf leveranciers ook helpen om aan de eisen te gaan voldoen.

Eisen

In de BCC is opgenomen dat producenten minimaal voldoen aan alle EU-wetten en voorschriften voor dierwelzijn, ongeacht het land van productie. Verder wordt er ingestoken op een maximale bezetting van 30 kg per vierkante meter, met hooguit een keer uitladen van de zwaarste dieren. Gewenste rassen zijn Hubbard JA757, Rambler Ranger, Ranger Classic of anderen die voldoen aan de criteria van het rSPCA Broiler Breed Welfare Assessment.

Geen kooien of meerlagige systemen

Verder worden er eisen gesteld aan de hoeveelheid licht in de stal, worden er minimaal 2 zitstokken per 1.000 vogels geëist en mogen de dieren niet in kooien of meerlagige systemen gehouden worden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin