Marktbureau ISO verwacht krapte aan suiker

07-06 | |
Tegenvallende opbrengst van suikerriet in Brazilië is een van de oorzaken van het dreigende suikertekort. Foto: ANP
Tegenvallende opbrengst van suikerriet in Brazilië is een van de oorzaken van het dreigende suikertekort. Foto: ANP

Er ontstaat volgend seizoen 2021/2022 opnieuw een tekort aan suiker in de wereld.

De International Sugar Organisation (ISO) verwacht dat de productie bijna 2,7 miljoen ton zal achterblijven bij het verbruik. De belangrijkste oorzaak is droogte in Brazilië, waardoor de grootste producent ter wereld minder suiker zal produceren dan verwacht. Ook wordt de suikerproductie in Europa geremd door het koude en natte voorjaar, waardoor de groei van de suikerbieten traag op gang is gekomen. Ook dit lopende seizoen 2020/2021 produceert de wereld minder suiker dan het verbruikt.

Tot nu toe gingen andere marktbureaus nog uit van een overschot aan suiker in 2021/2022

De ISO is een samenwerkingsverband van 87 landen die veel suiker produceren, consumeren of verhandelen. Tot nu toe gingen andere marktbureaus nog uit van een overschot aan suiker in 2021/2022. Rabobank verwachtte eind maart in een marktprognose nog een overschot van 1,5 miljoen ton suiker. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ging vorige maand er zelfs van uit dat de productie 11 miljoen ton boven het verbruik zou uitkomen. Door deze inschattingen daalde suikerprijs sinds begin april op de termijnmarkten.

Olieprijs stijgt

De ISO, dat wordt gezien als een toonaangevend marktanalist, schetst een heel ander beeld in de nieuwste prognose over de suikermarkt. Door droogte gaat Brazilië minder suiker produceren. Bovendien stijgt de olieprijs. Daardoor zal in Brazilië meer suiker worden omgezet in ethanol, waardoor het niet meer beschikbaar is voor de export.

Het Franse marktbureau Agritel merkt op dat het stevige herstel van de Amerikaanse economie een extra boost geeft aan de olieprijzen. Ook constateert Agritel dat veel bieten in Frankrijk opnieuw moesten worden gezaaid na stevige vorstschade in april. En in Polen is er veel regenschade in de bieten. Dat vermindert de vooruitzichten voor de Europese suikerproductie.

Dit seizoen ook al suiker tekort

Niet alleen in het volgende seizoen schiet de suikerproductie tekort voor het verbruik. Dat is dit seizoen 2020/2021, dat loopt van oktober tot en met september, ook het geval. De ISO schat dat de wereld dit seizoen 169,2 miljoen ton suiker produceert. Er is 172,4 miljoen ton nodig. Dat betekent dat de wereld in de laatste twee seizoenen samen bijna 6 miljoen ton suiker tekort komt. Terwijl de overschotten in de twee voorgaande seizoenen (2018/2019 en 2019/2020) samen 3,1 miljoen ton betrof.

De verwachting van een suikertekort vertaalde zich vorige week al in stijgende prijzen op de termijnmarkt in Londen. Het eerstaflopende contract (augustus 2021) sloot vrijdagavond op $ 466,50 per ton. Dat is bijna $ 20 hoger dan twee weken eerder. Suiker noteert nu $ 82 hoger dan begin juni vorig jaar.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.