Skip to content

Meer voedingsstoffen in regeneratief geteelde groenten

Verschillende studies tonen aan dat gewassen die geteeld worden met regeneratieve praktijken meer voedingsstoffen bevatten.

Nieuws
Food
voedingsstoffen regeneratief

Naar tomaten zijn veel studies gedaan die lijken aan te tonen dat het vitamine C-gehalte verhoogd kan worden met verschillende regeneratieve methodes. Foto: Canva

Verschillende studies tonen aan dat gewassen die geteeld worden met regeneratieve praktijken meer voedingsstoffen bevatten.

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham en Unilever zetten de uitkomsten van de onderzoeken op een rijtje. In totaal keken de onderzoekers naar 367 studies over regeneratieve landbouw en het effect op de gewassen. Zij stellen nu dat op basis hiervan aanwijzingen zijn dat teelt met aandacht voor bodemgezondheid en -herstel leidt tot ‘gezondere’ producten.

Vitamine C-gehalte hoger

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat graan dat geteeld wordt op een bodem met meer organisch materiaal, bijvoorbeeld afgestorven plantenwortels, meer zink bevat. Naar tomaten zijn veel studies gedaan die lijken aan te tonen dat het vitamine C-gehalte verhoogd kan worden met verschillende regeneratieve methodes, zoals intercropping (minimaal twee gewassen op één perceel tegelijk telen) of permanente bodembedekkers.

Meer onderzoek nodig

Hoewel de onderzoeken een positief effect aantonen, zijn de onderzoekers nog huiverig om vast te stellen hoe effectief regeneratieve landbouw precies is. Omdat niet alle studies een positief effect op de voedingsstoffen laten zien. Daarom spreken ze over ‘aanwijzingen’ dat regeneratief leidt tot gezondere producten.

Er zijn ook aanwijzingen dat regeneratieve landbouw kan leiden tot meer voedingsstoffen in uien, mais en peulen, maar daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Aandacht voor regeneratief in voedingsindustrie

Regeneratieve landbouw is een ‘hot topic’. Veel voedingsbedrijven gaan aan de slag met deze vorm van landbouw om hun keten te verduurzamen. PepsiCo, ADM en Nestlé investeren flink in de omschakeling naar regeneratief in hun ketens. Ook Unilever is bezig met het verkennen van het potentieel van regeneratief als onderdeel van zijn belofte om de ketens duurzamer te maken. Toch is er nog weinig bekend over wat de effecten zijn van deze vorm van landbouw met aandacht voor bodemgezondheid. Er is bijvoorbeeld nog geen algemeen begrip over wat regeneratieve landbouw precies is, stelt Loekie Schreefsel, onderzoeker aan Wageningen University & Research.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin