Skip to content

Meer winst en omzet voor kippenproducent MHP

Updated on:
Bedrijven
Nieuws

Het Oekraïense pluimveeconglomeraat MHP maakte afgelopen kwartaal meer omzet. Het wist bovendien het verlies van vorig jaar om te zetten in winst.

Dat blijkt uit de kwartaalresultaten die het bedrijf dinsdag 19 november presenteerde. De operationele winst, de winst voor rente en belasting, daalde echter wel met 44%. Dit vanwege hogere kosten die het gevolg zijn van een overname van een productielocatie in Slovenië.

MHP maakte een omzet van omgerekend € 505 miljoen, 27% meer dan een jaar eerder. De winst bedroeg $ 104 miljoen, tegenover een verlies van $ 49 miljoen in hetzelfde kwartaal in 2018.

Bijna kwart meer pluimveevlees geproduceerd

MHP, dat pluimvee en graanproductie als hoofdactiviteiten heeft, produceerde in het kwartaal 186.555 ton aan pluimveevlees: een toename van 24%. Pluimvee was goed voor een omzet van € 247 miljoen. De export van het pluimveevlees bleef redelijk stabiel rond de 80.000 ton. De export was goed voor een omzet van € 286 miljoen (57% van de totale omzet). MHP volgt een strategie van geografische diversificatie en optimalisatie van het productportfolio. Enkele voor MHP belangrijke exportmarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben echter een importban ingesteld op pluimveeproducten van internationale producenten, waaronder MHP. Het bedrijf hoopt dat dit begin volgend jaar is opgelost. Het Oekraïense bedrijf voorziet groeikansen in Aziatische markten.

Uit de productie van olie uit granen genereerde MHP een omzet van € 62 miljoen in het afgelopen kwartaal. In 2019 oogstte het bedrijf 360.105 hectare, waar 2.481.695 ton aan product van werd gehaald. Mais is, gevolgd door graan en zonnebloem, het grootste gewas voor MHP.

Ophef over onbeperkte export en lening

MHP is in de EU vooral bekend omdat het door een maas in de wet onbeperkt borstfilet naar de EU kon exporteren. Als gevolg daarvan kwam er een nieuw principeakkoord, met een verhoging van het invoerquotum tussen de EU en Oekraïne waarin deze onbedoelde achterdeur gesloten wordt.

Een lening van de Europese Bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) aan MHP stond ook ter discussie. Enkele landen, waaronder Nederland, stemden tegen de verlening van de lening van € 100 miljoen. Uiteindelijk heeft MHP zelf het verzoek voor de lening ingetrokken, die bedoeld was voor de overname van de Sloveense productielocatie, omdat het geld op een andere manier is binnengekomen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin