Skip to content

Milieudefensie mikt ook op zuivel- en vleessector

Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell wil Milieudefensie ook de zuivel- en vleessector aanpakken.

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Donald Pols, directeur Milieudefensie, bij de rechtbank na afloop van de uitspraak dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch omlaag moet brengen.

Donald Pols, directeur Milieudefensie, bij de rechtbank na afloop van de uitspraak dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch omlaag moet brengen.

Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell wil Milieudefensie ook de zuivel- en vleessector aanpakken.

Speerpunt daarin zijn VanDrie, Vion en FrieslandCampina. Brieven om deze bedrijven aan te sporen meer te doen aan klimaatbeleid, liggen bij wijze van spreken klaar, bevestigt woordvoerder Peer de Rijk. De drie zouden samen met de zuivel- en vleesketen waarvan zij het eindpunt zijn, anderhalf keer zoveel CO2 uitstoten als TataSteel, een van de grootste uitstoters in Nederland.

Shell moet uitstoot verlagen

De Haagse rechtbank oordeelde woensdag 26 mei dat Shell voor 2030 zijn eigen CO2-uitstoot 45% moet verlagen. Ook moet het oliebedrijf zich ervoor inspannen dat afnemers van producten hun uitstoot verlagen. Het is een baanbrekende uitspraak in de klimaatkwestie. Niet eerder kreeg een bedrijf zo’n vonnis over zich heen van een rechter, in binnen- en buitenland. Wel kreeg de Nederlandse Staat met een vergelijkbaar vonnis te maken in de geruchtmakende Urgenda-zaak.

Wereldwijd is nu een discussie gaande over de impact van de uitspraak van de Nederlandse rechter. Gaan andere landen en rechtbanken dit voorbeeld volgen? Gaan bedrijven zich verplaatsen? En gaan ngo’s nu vaker naar dit middel grijpen om hun doel na te streven?

Vervolg op rechtszaak

Milieudefensie beraadt zich nu op een vervolg. In de eerste linie liggen de energiebedrijven, daarna de zware industrie, aldus de woordvoerder, gevolgd door de chemische industrie inclusief kunstmestfabrieken. Maar daarna komt de foodsector in beeld met als boegbeelden de genoemde drie grote bedrijven.

Milieudefensie zegt dat het niet van plan is meteen weer rechtszaken aan te spannen, maar eerst een goed gesprek te willen voeren. Al was het alleen maar om de lange duur van rechtszaken, die tegen Shell heeft vijf jaar geduurd. “We gaan ook geen zaken aanspannen voor een of twee procent reductie”, aldus De Rijk.

FrieslandCampina open voor gesprek

FrieslandCampina staat open voor een gesprek, aldus woordvoerder Jan-Willem ter Avest. Hij bevestigt het belang van klimaatbeleid en duurzaamheid, en wijst erop dat de zuivelcoöperatie haar duurzaamheidsdoelen vorig najaar zelfs nog heeft aangescherpt. Doel is om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40% te reduceren in de productielocaties en het transport daarnaartoe, en 33% bij de leden-melkveebedrijven, ten opzichte van 2015.

De woordvoerder van Milieudefensie kon nog niet zeggen of die doelen in de ogen van zijn organisatie ambitieus genoeg zijn.

VanDrie: praten met goede cijfers

Marijke Everts van de VanDrie Group is bereid tot een gesprek met Milieudefensie, zegt ze, maar dan wel op basis van goede cijfers. De berekeningen van de ngo over de uitstoot van de kalverintegratie zijn volgens haar meer dan de helft te hoog. ‘Wij hebben uiteraard onze verantwoordelijkheid, maar we moeten wel van de goede uitgangspunten uitgaan.’

VanDrie conformeert zich aan het klimaatakkoord, aldus Everts. Dat betekent 49% reductie ten opzichte van 1990, te bereiken in 2030. Vorig jaar heeft de EU de doelen aangescherpt, maar die zijn nog niet vertaald in Nederlandse wetgeving. Everts: “We zijn hard bezig, er zijn heel interessante innovaties gaande die de uitstoot drastisch beperken.” Tegelijk benadrukt ze dat maatregelen wel haalbaar moet zijn en dat kalverhouders perspectief moeten houden.

Vion kon nog geen reactie geven.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin