National Pig Association: brexit-chaos is veel groter

21-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Varkenskoppen die door Britse leveranciers zijn geëxporteerd naar Europese afnemers om producten als worstjes en paté te maken, zitten al weken vast in de haven van Rotterdam.

Een twintigtal andere wagens met vlees is lang opgehouden, maar inmiddels doorgereden. Dat beweert Zoe Davies, directeur van de National Pig Association (NPA). Een woordvoerder van de Port of Rotterdam zegt geen idee te hebben waar die beschuldigingen over gaan, of waar die vrachtwagens met vlees zouden staan.

‘Van twee kanten gepakt’

Volgens NPA eisen de Nederlandse autoriteiten dat het vlees wordt gekeurd, onder meer op trichinella. “Wij maken ons ernstig zorgen over de grote verstoringen voor de varkenssector door de nieuwe vereisten na brexit in de havens. De chaos is veel en veel groter dan de politici doen geloven. Tegelijk komen ladingen vol vlees uit Duitsland hier binnen om de winkels vol te houden, zodat de consument niet brexit de schuld kan geven. Onze varkenshouders worden dus van twee kanten gepakt. Dit gaat nog tijden door en het wordt erger en erger”, aldus een woedende Davies.

Het gevolg is dat er geen vraag meer is van de slachthuizen en dat producenten alternatieve plannen moeten maken

Volgens NPA maken de nieuwe brexit-controles ‘zoals die in Nederland met export van varkensvlees’ het erg moeilijk om Britse producten op de markt in de EU te krijgen. De markt voor fokzeugen en beren is zo goed als opgedroogd, stelt de Britse organisatie. “Het gevolg is dat er geen vraag meer is van de slachthuizen en dat producenten alternatieve plannen moeten maken.” De British Meat Processors Association vreest dat Europese klanten hun Britse leveranciers in de steek zullen laten als de situatie niet snel verbetert.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.