Doorgaan naar artikel

Nobelprijswinnaars: € 25 miljard nodig voor eiwittransitie in Europa

Oud-EU commissaris Neelie Kroes en drie Nobelprijswinnaars roepen de Europese Commissie op om voor 2030 €25 miljard te investeren in de eiwittransitie.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
In een open brief wordt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen opgeroepen om te investeren in de eiwittransitie, omdat Europa dreigt achter te blijven. - Foto: ​​​​​​​ANP

In een open brief wordt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen opgeroepen om te investeren in de eiwittransitie, omdat Europa dreigt achter te blijven. - Foto: ​​​​​​​ANP

De Nederlandse oud-EU-commissaris Neelie Kroes en drie Nobelprijswinnaars roepen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een open brief op om voor 2030 € 25 miljard te investeren in de eiwittransitie. Europa dreigt volgens de ondertekenaars op dit gebied te ver achter te blijven.

In de open brief, die mede is ondertekend door drie andere oud-commissarissen, hoogleraar transities en duurzaamheid Jan Rotmans en tientallen andere wetenschappers, journalisten en ondernemers, wordt Von der Leyen aangespoord Europa met de investering wereldleider op het gebied van duurzame eiwitproductie te maken.

Sturen of toekijken

Landen als Singapore, Canada, Japan, Israël en de Verenigde Staten doen volgens de briefschrijvers al veel meer. Zij commercialiseren bijvoorbeeld duurzame eiwitten en verbeteren regelgeving, wat marktbetreding soepeler maakt. In de VS zijn ijs en melk met precisiefermentatie nu al beschikbaar voor consumenten, terwijl in Singapore al kweekvlees op de markt is.

‘In Europa lijken we wel vast te zitten in het verleden’, vinden de ondertekenaars. ‘Nu Italië stappen zet om kweekvlees te verbieden en grote lidstaten niet investeren in de eiwittransitie, raken we achterop. We kunnen niet toekijken hoe dit gebeurt met ons voedsel. De eiwitrevolutie zal plaatsvinden met of zonder Europa. De enige vraag is nu of we deze transformatie helpen sturen, of alleen toekijken.’

Lees ook: ‘Masterplan’ eiwittransitie krijgt geen subsidie uit Groeifonds

Landbouw boosdoener

De landbouwsector levert volgens de ondertekenaars de grootste bijdrage aan het verlies aan biodiversiteit en is verantwoordelijk voor de uitstoot van een derde van alle broeikasgassen. Alleen al de veehouderij beslaat 26% van het aardoppervlak, wat meer is dan het percentage bos. Tegelijkertijd verergeren factoren als oorlog, klimaatrampen en kwetsbaarheden in de toeleveringsketen de voedseltekorten, waardoor de wereldwijde voedselzekerheid wordt bedreigd.

De ondertekenaars stellen echter dat deze crises niet onoverkomelijk zijn. Duurzame eiwitproductie, bestaande uit precisiefermentatie, kweekvlees en plantaardig voedsel, kunnen de klimaatimpact van vlees met 92% verminderen. Vooral precisiefermentatie is veelbelovend, maar krijgt de minste aandacht in de eiwittransitie.

Voordelen van duurzame eiwitproductie

De ondertekenaars noemen diverse voordelen om nu te investeren in de eiwittransitie. Zo zijn duurzame eiwitten heel goed bestand tegen de mogelijke instabiliteit van de toeleveringsketens van ons voedselsysteem. Het zou daarnaast ecologisch gezien grote stukken land vrij kunnen maken, wat natuurherstel en koolstofvastlegging vergemakkelijkt. Vanuit economisch perspectief zou een volledig ontwikkelde duurzame eiwitsector tegen 2050 een bruto toegevoegde waarde van 1,1 biljoen euro kunnen genereren en wereldwijd tot 9,8 miljoen banen kunnen creëren.

De investering van € 25 miljard vertegenwoordigt volgens de briefschrijvers slechts 5% van de € 500 miljard die is toegewezen in het kader van het Green Deal Investeringsplan voor groene industrieën.

Snel delen

Liza Bruggeling
Liza Bruggeling

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin