Skip to content

Onderzoek: consument heeft meeste vertrouwen in boer

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Europese consumenten hebben binnen de foodsector het meeste vertrouwen in boeren.

67% van Europese consumenten heeft vertrouwen in boeren en tuinders. Het vertrouwen in retailers haalt de op een na beste score met 53%. Minder dan de helft van de consumenten heeft vertrouwen in overheden en fabrikanten die uitkomen op een score van respectievelijk 47 en 46%. Dat blijkt uit het EIT Food Trust report. Dat onderzoek is uitgevoerd bij 19.800 consumenten in achttien Europese landen.

Nederlandse scores hoger

Nederlandse consumenten beoordelen hun voedsel beter dan gemiddeld in het onderzoek. Alleen in Denemarken, Ierland, Finland en het Verenigd Koninkrijk geven consumenten een betere algemeen cijfer voor de kwaliteit van voedsel. Het laagste cijfer geven consumenten in Roemenië, Turkije en Tsjechië. In Nederland scoren producten duidelijk bovengemiddeld op smaak, gezondheid en veiligheid.

Nederlanders beoordelen boeren en retailers ook duidelijk hoger dan de gemiddelde score. Daarnaast hebben Nederlandse consumenten meer vertrouwen in de overheid. Het vertrouwen in voedingsproducenten ligt wel vrijwel op hetzelfde niveau als gemiddeld in alle landen.

Gezond en duurzaam

Van de ondervraagde consumenten denkt 55% dat voedsel in het algemeen veilig is, dat is met een plus van 8% een duidelijke toename. 22% denkt overigens dat voedsel in het algemeen niet veilig is. Tegelijkertijd zijn consumenten duidelijk sceptischer over de algemene gezondheid en duurzaamheid van voedsel. 43% beoordeelt voedsel als gezond en 30% beoordeelt het voedselaanbod als duurzaam geproduceerd. Het zijn wel belangrijke kenmerken voor consumenten, geven de onderzoekers aan. Daarbij wordt overigens geen uitspraak gedaan over beschikbaarheid en bereidheid om meer te betalen voor voedsel dat aan alle eisen voldoet.

Initatief voedselinnovatie

EIT Food is een Europees initiatief voor voedselinnovatie in de vorm van een samenwerking tussen spelers uit industrie, start-ups, onderzoekscentra en universiteiten uit heel Europa. EIT Food is een van de initiatieven die zijn opgericht door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT).

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin