Skip to content

Oplossing voor schepen met fosfine in zicht

Dit schip in Zwolle is een van de drie die aan de ketting ligt vanwege fosfine in de laadruimte. De schepen vervoeren tarwe voor voerfabrikant De Heus. - Foto: ANP

Dit schip in Zwolle is een van de drie die aan de ketting ligt vanwege fosfine in de laadruimte. De schepen vervoeren tarwe voor voerfabrikant De Heus. - Foto: ANP

Er is een oplossing in zicht voor de drie binnenvaartschepen die sinds vorige week dinsdag aan de ketting liggen.

De schepen liggen vast omdat er te veel van het giftige gas fosfine in het laadruim is gemeten. Ze brachten tarwe uit Polen naar diervoederbedrijf De Heus Voeders. De Coby, de Imatra en de Semper Spera liggen nu in havens in Utrecht, Veghel en Zwolle.

Lading ontgassen in havens Rottedam en Amsterdam

Zeer binnenkort zullen de schepen in afstemming met Rijkswaterstaat naar een haven varen waar de lading ontgast kan worden. Dat kan in Amsterdam en Rotterdam. Tijdens het varen is een zogenoemde gassingsleider aan boord van elk schip, die continu metingen verricht en die zorgt voor de veiligheid van de opvarenden. Het plan van aanpak is samen met alle betrokken hulpdiensten en andere instanties gemaakt, aldus De Heus Voeders.

Inspectie SZW is akkoord met het plan, zegt een woordvoerder, maar wil eerst nog meetrapportages van de drie schepen zien. De inspectiedienst wil weten of opvarenden de stuurhutten en de machinekamers veilig kunnen betreden. Als dat blijkt uit de metingen, wordt de stillegging opgeheven. De inspectie verwacht de rapportages op korte termijn binnen te krijgen, maar kan niet zeggen wanneer precies.

Fosfine in ladingen staat ter discussie

Fosfine wordt in de vorm van pillen toegevoegd aan een lading zodat er geen ongedierte bij kan komen. De te hoge concentratie fosfine is ditmaal op tijd ontdekt, omdat lossers van het schip dat in Utrecht ligt fosfinemeters bij zich droegen, die alarm sloegen. Eerder zijn schippers ernstig ziek geworden door inademing van fosfine. Zowel in de landelijke als de Europese politiek is het gebruik van fosfine in ladingen een discussiepunt.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin