Skip to content

Opluchting bij exporteurs na heropening grens

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Vrachtwagens staan geparkeerd in Manston, Kent, nadat Frankrijk de grenzen sloot voor transport uit het Verenigd Koninkrijk. - Foto: ANP

Vrachtwagens staan geparkeerd in Manston, Kent, nadat Frankrijk de grenzen sloot voor transport uit het Verenigd Koninkrijk. - Foto: ANP

Het heropenen van de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland leidt tot opluchting onder transporteurs, verwerkingsbedrijven en exporteurs. Vrachtwagenchauffeurs kunnen beginnen aan hun terugtocht. Exportbedrijven maken voorzichtig plannen om de uitvoer weer op gang te brengen.

Gezien de enorme aantallen vrachtwagens die aan de tocht naar Frankrijk willen beginnen, gaat het nog wel dagen duren voordat de verkeersproblemen voorbij zijn. Graafschap Kent roept chauffeurs daarom op voorlopig niet naar Kent te komen. In Nederland staan exporteurs wel weer in de startblokken om hun exportactiviteiten via het Kanaal richting het Verenigd Koninkrijk te hervatten.

De uitvoer van bacon is een belangrijke stroom die geraakt wordt door de transportperikelen. Er staan tientallen chauffeurs met koelwagens vast in Engeland. Vleesconcern Vion wil er niet veel over kwijt, maar zegt dat de export van bacon niet gestopt is. Een van de oplossingen die slachterijen kiezen om het transport gaande te houden, is het pendelen van personen te voorkomen. De trailers worden zonder trekker op de boot gezet en in het Verenigd Koninkrijk door Britse chauffeurs naar de bestemming gebracht.

Naar huis

“Chauffeurs die afgelopen zondag in Engeland uien hebben afgeleverd mogen nu weer naar huis”, zegt Jaap Wiskerke van uienverwerker en -exporteur Wiskerke Onions uit Kruiningen opgelucht. “Wij zetten veel uien af in Engeland en die aanvoer werd deze week gestremd.”

De stremming trof vooral de uienstroom vanuit Zuidwest-Nederland. Van daaruit gaan de uien via de tunnel naar het Verenigd Koninkrijk. Uien die van uit het Noorden die kant op gaan, worden via ferry’s vervoerd. Het transport via de ferrydiensten vanuit Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden is wel doorgegaan.

Hervatting via Kanaaltunnel

Nu de toegang tot het eiland weer is geopend wordt voorzichtig weer gekeken naar hervatting van de export via de Kanaaltunnel. “We hopen zaterdag weer te kunnen laden”, meldt Wiskerke. Dit optimisme wordt niet door alle collega’s gedeeld. “Iedereen is een beetje klaar met Engeland”, zegt Lindert Moerdijk, sales directeur van MSP Onions uit Nieuwdorp. “Je hoeft geen chauffeur meer te vragen of hij naar Engeland wil rijden, want voor hetzelfde geld gaat de grens morgen weer dicht. Ik zie de transportbedrijven dit jaar dan ook geen nieuwe vrachten meer sturen. En als dit jaar nog wordt weggereden, dan heb je kans dat je met de brexit klem zit. De systemen om documenten te maken zijn namelijk nog niet eens aangepast voor een mogelijke brexit.”

Er zijn dit seizoen veel minder uien naar de groothandels gegaan doordat restaurants gesloten zijn

Er zijn dit afzetseizoen ruim 46.000 ton uien in het Verenigd Koninkrijk afgezet tot en met week 49. Dat is 6.000 ton meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Moerdijk: “Er zijn dit seizoen veel minder uien naar de groothandels gegaan doordat restaurants gesloten zijn. Door ons hoge prijsniveau dit seizoen zijn we veel handel misgelopen. De mindere afzet naar groothandels komt deels, omdat de Britse uien een dubbeltje goedkoper zijn dan de Nederlandse uien. Dat de exportcijfers hoger uitkomen dan vorig jaar komt door de positieve invloed van de eerste coronagolf in het Verenigd Koninkrijk.”

Tekort aan eieren

Nederlandse eierhandelaren merken weinig van het tekort aan eieren in de Britse schappen. Doordat maar weinig Nederlandse eieren voldoen aan het Britse kwaliteitssysteem, worden er volgens Hubert Andela, voorzitter van brancheorganisatie Anevei nauwelijks Nederlandse eieren in Britse supermarkten verkocht. Het zijn vooral inlandse eieren waaraan door het hamsteren nu tekort ontstaat.

De productie van bakproducten en mayonaise zal het met een aantal dagen wel kunnen merken. De uitvoer van vloeibare eieren naar het VK bedraagt wel een aanzienlijk aandeel. Andela: “Als de uitvoer daarvan stilvalt, gaat dat nog wel zeer doen. Maar tot nu toe hebben wij geen signalen van onze leden ontvangen dat er grote problemen zijn.”

Opstootjes

In Dover waren woensdagochtend 23 december kleine opstootjes tussen vrachtwagenchauffeurs en de politie. De chauffeurs zijn boos dat het lang duurt voordat ze getest kunnen worden. Ook zeggen ze dat ze geen eten en drinken krijgen van de Britten en dat er geen sanitaire voorzieningen zijn. De Britse minister van Transport melde woensdag aan het begin van de middag dat het testen van chauffeurs inmiddels is begonnen, maar dat er nog altijd sprake is van ernstige vertragingen.

Mede-auteurs: Annet Smale en Jacco Keuper

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin