Skip to content

Ruimte voor biologische varkens en kippen in België

Updated on:
Dier
Nieuws
Foto: Van Assendelft

Foto: Van Assendelft

Er is volgens de Belgische organisatie ‘Bio zoekt keten’ ruimte voor Belgische varkens- en pluimveehouders om om te schakelen naar biologisch.

Slachterijen komen wekelijks zo’n 100 vleesvarkens te kort om aan de vraag naar biologisch vlees te voldoen. Het aandeel biologisch is in de Belgische varkenshouderij zeer klein, hooguit 0,2% van de varkens valt eronder. Na een fikse groei van Europees aanbod vanaf 2017 met lage opbrengstprijzen als gevolg, is er nu een evenwicht in de markt welke naar een tekort kantelt.

Bedrijven vooral in Wallonië

De meeste biologische bedrijven zitten in Wallonië door de kleinschaligere structuur daar en de beschikbaarheid van grond. Er is in zowel Wallonië als Vlaanderen sprake van ketenregie. In Wallonië zijn twee partijen actief die de keten vanaf biggenproductie tot versnijden van vlees in handen hebben. In Vlaanderen is sinds vorig jaar BioVar.be actief dat ook samenwerkt met Colruyt. De prijzen voor vleesvarkens liggen momenteel rond de € 3,80 per kilo, zeugen € 2,15 per kilo en biologische biggen van zes weken oud brengen € 80 op.

Vraag naar biologisch pluimveevlees

Ook de vraag naar biologisch pluimveevlees stijgt in België. Hierdoor is concreet ruimte voor tien omschakelaars met een stalruimte van 4.800 vleeskuikens. Omdat de inlandse productie niet voldoende is, importeert België kippenvlees uit onder ander Frankrijk. Daarbij gaat het vooral om filets omdat deze beter verkopen dan poten en vleugels. Vleeskuikenhouders werken onder contract en krijgen gemiddeld € 2,25 per kilo levend gewicht. Naast de verkoop in supermarkten ziet België de laatste jaren vooral de kleinschalige productie in combinatie met huisverkoop groeien. Daarbij gaat het om het houden van enkele kippen tot maximaal 200 kippen die zonder vergunning gehouden mogen worden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin