Sturing overheid nodig voor beter voedingspatroon

Foto: ANP
Foto: ANP

Mensen eten te ongezond en onvoldoende duurzaam. Die twee aspecten van voeding moeten daarom radicaal op de schop. De verantwoordelijkheid ligt bij de overheid, zo klonk het in de zesde uitzending van De maaltijd van morgen.

Steviger ingrijpen van de overheid is nodig om sneller te schakelen richting een gezonder, duurzamer voedingspatroon. Dat bleek dinsdagavond in deel 6 – Gezond Goed – van de talkshowserie De maaltijd van morgen, van platform Pakhuis de Zwijger.

Waar Marije Seves van het Voedingscentrum kansen ziet voor kleine stappen naar een gezonder menu, door eetwissels te maken; zoals peulvruchten in plaats van vlees en ‘witte’ producten inruilen voor volkorenvarianten, is hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell (Vrije Universiteit en het VU medisch centrum) een stuk rigoureuzer over wat er moet gebeuren: heel drastisch en snel onze voedingspatronen veranderen. “Vlees en zuivel halveren en dat invullen met groente en fruit. Dat is nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden. Met kleine stapjes gebeurt er niks. En dat kan niet, gezien de urgente problemen die we hebben door milieubelasting en obesitas. De overheid stuurt amper aan. Er wordt teveel achterover geleund.”

‘Overheid kan scherper inzetten’

Liesbeth Temme, onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), voegt toe: “De overheid kan scherper inzetten op subsidiëren van plantaardige voeding en hier verplichtingen aan hangen met sterkere akkoorden over voedsel. Zo kun je grotere stappen stimuleren. Vooruitgang maken vanuit plantenperspectief.”

Verbeter het aanbod gezond voedsel

Seidell verbaast zich openlijk over hoeveel ongezond voedsel de consument in winkels voor lage prijzen krijgt aangeboden. “60 tot 70% van de aangeboden voedingsmiddelen in de supermarkt staat niet in de Schijf van 5, waarin een duidelijke verschuiving plaatsvindt naar plantaardige voeding. Van de afgeprijsde producten geldt dat 80 tot 90% niet voorkomt in de Schijf. Verbeter het aanbod. Voer bijvoorbeeld een gezonde schoollunch in. Stimuleer horeca om groente niet meer als garnering te gebruiken, maar de hoofdrol te geven. We zijn toe aan grote stappen en die vragen om een juridisch kader. Een ziekenhuis dat ongezonde dingen verkoopt in de kantine is toch iets heel raars. Dat moet worden aangepakt, morgen al.”

Stimuleer horeca om groente niet meer als garnering te gebruiken, maar de hoofdrol te geven

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid

Duurzame eiwitten

Seves ziet veel in de productie van duurzame eiwitten. ”Algen- en insectenkweek, melk waar geen koe aan te pas is gekomen, kweekvlees met de optimale bestanddelen. Het is nu nog niet betaalbaar, maar in de komende decennia is veel mogelijk op dit gebied.”

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer