Skip to content

WUR: combinatie van duurzaamheidslabels heeft meer effect

De meeste studies laten zien dat labelen een effect heeft ten opzichte van niet labelen.

Updated on:
Nieuws
Food
Verkeerslichtlabeling (zoals de groen-geel-rode Nutri-Score) stelt de consument ook beter in staat te kiezen voor een duurzame optie. - Foto: ANP premium

Verkeerslichtlabeling (zoals de groen-geel-rode Nutri-Score) stelt de consument ook beter in staat te kiezen voor een duurzame optie. - Foto: ANP

Duurzaamheidslabels en -classificeringen kunnen een positief effect hebben op de acceptatie van consumenten en verhogen het bewustzijn, maar werken duurzaam gedrag nog niet in de hand.

Het effect kan mogelijk vergroot worden door labels en labelsystemen te combineren, ze te koppelen aan andere gedragsmechanismen en de nadruk te leggen op andere voordelen, zoals gezondheid. Dat blijkt uit het literatuuronderzoek ‘Voorwaarden om duurzame producten doeltreffend te labelen’ van Wageningen University & Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Meer inzicht nodig

De meeste studies laten zien dat labelen een effect heeft ten opzichte van niet labelen. Labeling is in het algemeen goed voor 18% van de acceptatie door de consument. Een fair trade logo communiceren lijkt het sterkste een positief effect te hebben.

Om mensen ertoe te bewegen hun voedingspatroon echt te veranderen is het belangrijk om de keuzes van de consument te begrijpen en te onderzoeken. Inzicht krijgen in de keuzes van consumenten is van cruciaal belang om duurzame keuzes toegankelijker te maken. Wageningen heeft daarom onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe informatie over duurzaamheid op verpakkingen duurzame keuzes momenteel bepalen. Hoe kennis over gedragsverandering ingezet kan worden, speelt een grote rol in het onderzoek.

Combineren lijkt doeltreffender

Het is effectief om gezondheidsvoordelen samen met milieu- en duurzaamheidsvoordelen te communiceren. Het blijkt dat de combinatie van het eco-, fairtrade- en klimaatneutraallabel beter is voor de betalingsbereidheid dan het gebruik van afzonderlijke labels.

Verkeerslichtlabeling (zoals de groen-geel-rode Nutri-Score) stelt de consument ook beter in staat te kiezen voor een duurzame optie. Labels combineren in labelsystemen lijkt voorzichtig doeltreffender te zijn dan het gebruiken van afzonderlijke labels, omdat veel losse labels toch voor verwarring kunnen zorgen.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin