Ambachtelijke slagers luiden de noodklok

16-09 | |
Naast de gevolgen voor de werkgelegenheid en ondernemers, gaat het verdwijnen van slagerijen ook effect hebben op het straatbeeld volgens KNS. Foto: ANP
Naast de gevolgen voor de werkgelegenheid en ondernemers, gaat het verdwijnen van slagerijen ook effect hebben op het straatbeeld volgens KNS. Foto: ANP

De hoge energieprijzen hebben grote gevolgen voor het aantal ambachtelijke slachterijen in Nederland.

In een ledenpeiling van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) blijkt dat 50% binnenkort de deuren moet sluiten als er geen oplossing komt.

Kostenstijgingen niet te betalen

Uit de rondgang onder de leden blijkt dat 75% last heeft van de extreem hoge prijzen. De kostenstijgingen zijn ook niet tot nauwelijks door te berekenen aan de consument. De kosten voor het bereiden, koelen en vriezen zijn nauwelijks te betalen, volgens KNS. Daarnaast zijn de kosten van inkoop, verpakken en personeel gestegen. De slagers doen een oproep tot financiële steun van de overheid om de kostenstijgingen te beperken.

Je ziet ook duidelijk dat de consument andere keuzes maakt

Nederland telt 1.708 ambachtelijke slagerijen. KNS-voorzitter Koos van Essen: “De kostenstijgingen zijn enorm, hier kan je niet tegenop ondernemen. Je ziet ook duidelijk dat de consument andere keuzes maakt. Natuurlijk is er aandacht voor besparen in mijn slagerij, maar we zien dat dit een beperkte oplossing biedt voor het resultaat.”

Impact sluiting slagerijen

De KNS wijst op de impact die sluiting van slagerijen zou hebben. Naast de gevolgen voor de werkgelegenheid en ondernemers, gaat het verdwijnen van slagerijen ook effect hebben op het straatbeeld. “Voor consumenten betekent het dat het ambachtelijke slagersproduct verdwijnt, maar ook het persoonlijk contact en advies. De slager levert ook een bijdrage aan de lokale gemeenschap.”

VNO-NCW en MKB-Nederland verwacht dat een kwart van de ondernemers in energie-intensieve sectoren diep rode cijfers gaan draaien dit jaar door de kostenstijgingen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer